בימים אלה מורדות הר כנען וסביבות ראש פינה זועקים ביפי הפריחה. הטבע מזמין לערוך טיול לטפס למורדות הר כנען, מערבה, בשביל המתחבר עם קצהו של נחל ראש פינה (סימון שביל שחור). עונה זו שהכל כאן ירוק ושופע מים דמתה לחורף שנת 1878, אל המקום הגיע נציג יהודי רומניה, בא לקנות אדמות ולהתיישב כאן, ראה את שפע המים והצמחייה החליט שהמקום מעולה ורכש את האדמות. לימים שהגיעו שאר הקבוצה בימי הקיץ הלוהטים גילו שהנחל חרב.
הקור המתגנב וגולש מהרי כנען, הגוש הענק של הר כנען, החסון, קרני השמש אחרונות ליוו אותי לטיול צונן לנחל ראש פינה. מדי שנה אני מגיע למקום לראות איך הערוץ הנהדר והגבעות הגלושות אליו לובשים שמלת כלולות, של עצי השקד, מיליוני פרחים לבנים מרככים את הנוף, דוברים וחרקים מעופפים באוויר, שטיחים ירוקים מנוקדים בכלניות, סביונים, פרגים, על הסלעים מתקבצים צמחי הטבורית שמזכירים פופיק חביב, על כל החגיגה המטריפה הזו מנצח מראה מדהים, שרק מעטים עוד יכולים לעמוד מול הקסם הרומנטי הזה, על הגבעות ובין בתיה האחרונים של ראש פינה מציצות השקדיות עטופות בלבן זוהר ומכסות את הגבעות. נחל ראש פינה הופך להיות נחל השקדיות מראה מופלא וקצר כשלושה שבועות ואחר כך ממלאים עלים לבנים שנשרו מעץ השקד.
השמש כבר נסתרת מאחורי הר כנען, באור האחרון נראים הבתים ליד הנחל נטועים במדרון תמונת נוף שמזכירה גלויות נוף מחו"ל, השקדיות הלבנות מוסיפות את היופי המלכותי, כאילו קושרים כתרים לבתים הישנים. בית הכנסת, מתנשא מעל שאר הבתים, אליו מוליך גרם מדרגות תלול, לצד הצמחייה העבותה משני ציידי הדרגות נראים כתמים לבנים של השקדיות מרככות את צבעי האבן. בציידו השני של המדרון, ממול נמצא בית הקברות של ראש פינה, למקום המת הזה מוסיפים פרחי השקדיה בדרכה את ניצוץ החיים בפריחה עזה, קבריהם של גדולי הישוב, נעטפים בעלים הרכים שנשרו מהעצים, על מדרכת האבן נאספים עלים רכים יוצרים מרבד רך של עלי השקד. כמה מתושבי המקום מנצלים את דקות האור האחרונות לטיול לאורך הנחל הזורם וכלביהם מלווים אותם, טיול של שעת רגיעה במעלה הנחל. עוד שעה תשקע השמש, אפלה תנגוס במראות היפים, בחשיכה הסמיכה ישמע רק קול זרימתם של המים, ופכפוכם של המפלים הקטנים. מבין העצים יציצו בחשש עיניים בורקות של חיות הלילה, שיעשו דרכם בזהירות למים הזורמים בנחל.
שלושה מעיינות מרווים את נחל ראש פינה וכמות המים הנובעים במשך השנה שונה. בדרך כלל נכלאים המים בצינור עבה האוסף אותם ומזרים אותם לבתים בראש פינה. בימי החורף עולה כמות המים וחלקם זורמים באופן חופשי בערוץ הנחל, המים הזורמים מוסיפים את היופי והרחש הנעים, לעתים זרם המים משתעשע וחורץ לו מסלול חדש בשביל. כמחצית הקילומטר מהכניסה, במעלה הנחל, פוגשים את 'עין כדן', זהו המעיין הראשון, את שמו קיבל בשנת 1883 מהרב דוד שו"ב ממקימי הישוב שרכש כשליש מאדמות גאוני, הרב שוב הגיע לכאן אחרי שראה את מי הדן הזכים הזורמים, שראה את הזרימה הנאה במעיין ואת זרם המים דימה את מי נחל ראש פינה לנחל דן, והעניק לו את השם 'עין כדן' וכינה את המקום, גן עדן, בקיץ הפך הנחל לחרב והחלום על נחל זורם כדן נגוז. בהמשך נמצא המעיין 'עין פינה', מעיין מרכזי שממנו יכול המטייל להרוות את צימאונו ישר ממקור הנביעה. בהמשך הדרך מבנה גדול של אבן שנקרא 'בית המעיין', או 'עין אבו חליל,' על פי המסורת הערבית ממי המעיין לגם גם אברהם אבינו. המים שאינם נתפסים פרצו את האבן וגולשים בעליצות במורד הנחל, חולפים ליד השביל, חוצים חורשות עצי זית, אחר מסתדרים בנתיב האבן וגולשים בכמה מפלים קטנים ליד הבתים של ראש פינה. עוד גולשים במדרון עוד מעיינות חלקם נתפסים בתוך.
איך מגיעים: עדיף להשאיר את הרכב ליד בית הקברות, בחלק הישן של ראש פינה, לטפס ברגל אל הכניסה לנחל כך תוכלו להיכנס לאט לאט בחלק הזה ליופי של ראש פינה.