רוב האנשים שגרים בעיר או סמוך לה לא תמיד מכירים מה נמצא מסביבם, כך למשל אתם יכולים לגלות אתר עתיקות מטופח שנמצא בסביבה, או מסלול טיול היקפי של הישוב שנושק למקומות שלא הכרתם. לכל עיר וישוב יש היום אתר אינטרנט, ממנו אפשר לשאוב אינפורמציה על המקום בו אתם גרים, על מסלולי הטיול בסביבה, בדרך כלל עם מפה.
טיול לדוגמא: בלב ראש העין נמצא יער ראש העין, שביל קק"ל שמטפס בתוך חורש מוצל עד לקצה היער. משם תצפית על הסביבה וספסל מיוחד לאוהבים. הליכה ברגל רצוי בשעות אחר הצהרים. למתבלבלים אפשר לצלצל לאתר קק"ל: 1-800-350-550.
בערים הגדולות, תל אביב, חיפה, ירושלים, אשדוד, ראשון לציון, באר שבע ואחרות מוצגים באתרים מפות עירוניות בהן מוצעים מסלולי טיול עצמאיים בערים וסביבם. בתל אביב יש שלושה מסלולים עירונים: לאורך הירקון, לאורך הים וברחובות העיר הלבנה. יש מפות מסודרות של כל מסלול וניתן לקבל אותן (או להדפיס דרך האתר, בלשכות התיירות המקומיות ובאתרי האינטרנט של הערים. עמותת תיירות יש בכל רחבי הארץ שנועדו לקדם אתרים בסביבה שלהם: רמת הגולן, הגליל העליון, הגליל התחתון, יושבי הערבה, רמת הנגב, ועוד.
העיר ירושלים שופעת מקומות אליהם אפשר להגיע בטיול רגלי נינוח. הדרך הפשוטה להיכנס לאתר העירייה, שם נפרסים הטיולים והסיורים לאותו שבוע, חלקם ללא תשלום. מציעים לכם מסלולים בעקבות דתות, בעקבות מנהגים, סיורים בכנסיות בעקבות מוסיקה, ובימים אלה סיורים ליליים לקריאת הסליחות בבתי הכנסת.
טיולים לדוגמא: יש גופים נוספים המטיילים בבירה, טיולים מיוחדים יוצאים מ'בית שמואל', סיורי סליחות, בעקבות מזמורי כנסיות ועוד 02-6203461. יד יצחק בן צבי עורכים סיורי בזק 'קצר וקולע' בבירה עם עומק תוכני 02-5398888. קהילות של רוכבי אופנים שמתארגנים בבוקר שבת לטיולים רכיבה על אופניים בבירה בדרך כלל ללא תשלום. ועוד.
בשנת 1898 מבקר בארץ הקיסר הגרמני וילהלם השני ורעייתו אוגוסטה ויקטוריה. המאמינים המקומיים מבקשים מבני הזוג המלכותי לבנות על הר הזיתים בית הבראה לחולי הקדחת, הקיסר מסכים. בשנת 1910 חוגגים ברוב עם את חנוכת הבית 'עליה לשמיים'. הרבה תהפוכות עברו משך השנים על המבנה היפה, היום הוא משמש כבית חולים לאוכלסייה הערבית המקומית. הכנסיה 'עליה לשמיים' הוקמה באחת הנקודות הגבוהות בירושלים, 850 מ' מעל פני הים, נושקת בחדות למדבר יהודה, גובהה מעל ים המלח כ-1300 מטר. בשנת 1910 הוצבו פעמי הכנסייה בראש המגדל בגובה של 45 מ', כדי שיהיה צלצול מותאם לכנסיית הדורמציון והגואל בעיר העתיקה
בוויז': אוגוסטה ויקטוריה
תושבי צפון הארץ מתפנקים בחלקי ארץ ירוקים, שופעי מים ויפים במיוחד אליהם אפשר לצאת לטיולי רכיבה על אופניים, מדי סופשבוע וחול המועד יוצאים טיולי אופניים מסודרים (בתאום מראש) אל נחל ציפורי, אל יערות 'אלון הגליל' עד בואכה קריית אתא. מסלולי רכיבה בדרגות קושי שונות ממתחילים ועד אתגריים וקשים לרכיבה. כל המסלולים יוצאים מהישוב אלון הגליל, מקום שם ניתן להשאיר את הרכב במקום חניה בטוח, אפילו לנטוע אוהל לשנת לילה ולצאת בבוקר לטיולי רכיבה על אופניים. המקום גם משמש כתחנת מידע של קק"ל, יש מפות לרשות הרוכבים העצמאיים, וגם תחנת שירות לאופניים. מרכז שטח אלון הגליל 04-9869888.
מסלול: לכיוון יער הסוללים, שמורת אלונים, שמורת ריש לקיש, חוצים את שדות העמק, מטפסים על הגבעות לחזות בנופי העמק הנפרשים במרבד של תלאים של ירוק, ממשיכים בשבילי היער במסלול חירבת ונחל יפתחאל, מסלול מעגלי עד חזרה אלון הגליל (שילוט לאורך הדרך).
סביב העיר מודיעין צומחת קהילה מיוחדת של מטיילים שאינם ממהרים להרחיק מהעיר עוד לפני שיכירו היטב את המקום שלהם. וכך יש טיולים אל הגבעות הדרומיות של מודיעין, אל אתרי עתיקות ותצפית, מסלולים מוצעים באתר עיריית מודיעין למשל: גבעת תיתורה. מסול נוסף בתוך העיר, לאורך השדרה המרכזית במודיעין פארק ארוך עם מסלול הליכה, משולב במשחקיה לילדים. אתר נוסף סמוך למכבים רעות (בין מודיעין למכבים רעות) אתר ההנצחה לרמטכ"ל אמנון ליפקין שחק, מסלול הליכה יפה בשמורת הטבע הצמודה ליד מכבים רעות. אתר זיכרון לקרב אל ברוג' טיול רגלי עם תצפיות, וגם ח' קנובה, ח' עגלגל
עוד מסלולים אתגריים בתוכנת 'עמוד ענן', תגלו אתרים ממש צמודים לביתכם, התוכנה המצוינת מעלה על מפות 1:50,000 נקודות מעניינים, מעיינות או אתרים ארכיאולוגיים מסלולי טיול, אפשרות להתכוונן עם גי.פי.אס, כך תוכלו לאתר סביב איזור המגורים שלכם אתרים שאליהם אפשר לעשות טיול אתגרי.
אבל תמיד כדאי לשמוע ל'אנשי מקצוע' שנותנים עצות ולעיתים הן הקולעות ביותר. קחו לדוגמא את רעייתי שלפעמים כדאי להאזין לעצותיה.
"איזה בזבזוז! איזה בזבוז!" אמרה לי רעייתי עת פסענו לתוך מי הים החמים בחוף הקבוע שאנו מתרחצים בו, שני כסאות נוח זעירים (שלנו), עליהם שתי מגבות, פה ושם עוד שרויים כמה נציגים של האוכלסייה הנופשת וזהו, מציל משועמם מחבר את הרמקול לדיו ומוסקית גלשנים מתרוננת על פני החול.
" מה הבזבוז?" אני שואל "תראה את החוף היפה, הים זו התקופה הכי יפה שלו וכולם רצים להידחק בין המוני הקהל באתרים השונים, לא מבינה את האנשים, נגמר החופש הגדול, כאילו נסגר הים".
שמעתי והפנמתי. צודקת האישה באמת החוף כמעט נטוש, במהלך חול המועד לא החמצנו יום אחד של ים, ביום אחד ירד גשם ואנחנו במים החמים, גל אחד אין לרפואה, הים ממתין לוחש כמו אגן שמן ענק. העננים השקרנים מוסיפים את תפאורת הסתיו ומעניקים ערך מוסף לשקיעות. אבל הים בימים אלה צלול יפה ומדורנו עשה התייעצות עם עצמו, במקום לשלח אתכם אל המוני "עולי הרגל" לירושלים נציע לכם כמה חופים שבהם תוכלו להתייחד עם הים, השקט ולהעביר את קצה החופש לא רחוק מהבית לטבול בים ולדלג על הפקקים בדרך חזרה וגם לחסוך בהוצאות. אגב בדקתי את הרעיון עם אב מיואש שילדיו הכתיבו לו שורה של פסטיבלים והוא חרד היה שבסוף החופש יישאר ללא כסף לקנות אוכל. אחרי שני פסטיבלים פקקים אין קץ וחשבון הוצאות מנופח לקח את ילדיו אל חוף הים והבחור כמעט נישק אותי כתודה.
אז לאן הולכים? אני מציע לחזור לחופים הרגילים שבדרך כלל בימי הקיץ עמוסים במתרחצים שנושקים ירך ליד, המצילים משגרים דרך הרמקולים הוראות מעצבנות.
בחרנו חופים שקל להגיע ואין צורך במסע בחולות אז אל תכריזו עוד על סוף העונה.
מפרץ בנימין – במרחק של נגיעה מגבעת אולגה אחד החופים היפים שיש לנו, סוכת מציל במקום ובדרך כלל בימי הקיץ רבים מגיעים אל החוף היפה והמפורץ. מספרים שהברון רוטשילד שהגיע לזכרון יעקב בספינות חיפשו מקום בו תוכל הספינה לעגון עד כמה שאפשר קרוב לזכרון והקברניט מצא את החוף הזה ומאז נקרא המקום מפרץ בנימין ע"ש הברון אברהם בנימין אדמונד ג'יימס דה רוטשילד. אפשר גם לערוך טיול רגלי לאורך החוף.
איך מגיעים: נוסעים על כביש ת"א-חיפה עולים במחלף חדרה ונוסעים מערבה אל הים, שמגיעים לשכונת כוכב הים חונים ועוברים בין הבתים עד למפרץ.
דרומה מחוף הבונים – החניה מסודרת ובתשלום, אתר שניהול רשות הטבע והגנים עוצרים בחלק הכי דרומי של החניה וחוצים דרך השבילים דרומה לחוף הים. מגיעים למפרץ שבקיץ מגיעים אליו רבים עתה הוא שומם וממתין לאוהבי הים האמיתיים.
שבי ציון – מדרום לנהריה חוף יפה ופראי בדרך כלל מאוכלס אך בעונה זו למעט מבני המקום וכמה אוהבי ים. חוף ים סלעי, עם אנדרטה לזכר חללי שייטת 13 שנפלו בחופי לבנון בשנת 1997. האנדרטה מדרום לחוף הרחצה. כניסה ביזנטית עתיקה נמצאת בחלק הצפוני של שבי ציון דרומית לשפך נחל בית העמק, מעטורת ברצפת פסיפס. צמחי חוף יפים עדעד כחול, חלזונות ימים. המקום מוגדר כשמורת טבע.
תל ברוך – מאז שהוכרז המקום כאתר מיועד לבניה רבו בו המטיילים, בימי הקיץ נוהרים לכאן אותם אלה שמבקשים בדידות, מרוב המבקשים אין בדידות, רבים חונים בחניה לא מוסדרת בכביש העולה אל המצוק ומם יורדים בשבילים אל הים. שורה של סלעים נח על החוף ויוצרת בריכות קטנות ומתוקות, הים כאן צלול ויפה. שירותי הצלה יש מדרום לחוף זה. אין להתקרב למצוק הכורכר בגלל חשש למפולת. יש מספיק מקום בטוח על החוף. טיול במקום יביא אתכם צפונה עד לחוף הצוק.
ראשון לציון – חוף גדול רחב ופתוח, ללא שוברי גלים עם אפשרות שכירת כסאות ושמשיה במחיר שפוי. חניה ליד החוף. שווה.
תושבי אשדוד, אשקלון, דרום מישור החוף, ממתינים לכם חופים משגעים לא שווה ללכת לים לחזור בצהרים הביתה צהרים ולישון. רק דמיינו מה קורה באתרים בצפון הארץ. בקיצור תהנו.
לאורך הטיילת ת"א. המסלול יוצא מרידינג צפונה לאורך הטיילת יש כמה נקודות ירידה אל הים לאורך הטיילת.
חוף גורדון – בשוליים הצפוניים של חוף גורדון (ליד המדרגות הירודות מכיכר אתרים) פינה שקטה בחוף תל אביב, נוח להגיע חניה סמוכה ועל קו המים אפשר לשבת יחסית מרוחק מהקהל.
אשקלון – בין אשקלון לגן לאומי אשקלון, חולות רכים והרבה הרבה חוף פתוח, למעשה אפשר לשבת בכל מקום, שירותי הצלה יש בחוף הדרומי של אשקלון ובאתר הגן הלאומי של אשקלון. רבים מנצלים ת פסית החוף הארוכה להלך על החוף ולגעת לא לגעת במים, כיום פיסת החוף היפה כמעט ונטושה למעט דייגי חכה. שהים לא גלי
אל הרכס (חוף שרון) – טיול לקטנטנים. טיול אל רכס הכורכר מעל הים, בעקבות בעלי חיים, צמחיית חוף, דיונה לשעשועים. שבת, שמורת חוף השרון שפיים געש.