המילה ה'זכור' ניצבת זקופה מעל קיר האבן, צבע האותיות כהה, בולט על רקע השמיים. שעת בוקר השמים מאדימים באור השמש העולה, צבעי הזריחה מוסיפים כוח למילה הבודדת, "זכור". האותיות הגדולות והמחודדות הופכות לצללית כהה מאיימת. כשהשמש עולה צלם של האותיות מוטל מוטל על רחבת האבן, זוחל אל מצבות האבן, אלה מצבות דוממות לזכר הקהילות היהודית שנחרבו בזגלמביה בפולין. שהשמש מגביה, הצל מתכווץ, אז האותיות גולשות רק על רחבת האבן, אותיות מחודדות עם סריפים עוקצניים, לאט לאט הצל מתכווץ עד שנעלם שהשמש ברום השמיים. כך מדי יום הצל הארוך של המילה זכור נפגש עם המצבות הדוממות, רק נגיעה קלה בעת הזריחה ואחר כך מתרחק. כאן נמצא האתר הזכרון היפה והמטופח לזכרם קהילות זגלמביה, כ-100,000 איש שרובם הגדול ניספה בשואה, איזור זגלמביה נמצא בדרום מערב פולין.
אתר ההנצחה המרשים ליהדות זגלמביה הוקם בעזרת יוצאי קהילות פולין, בני הדור השני וקרן קימת לישראל. ליד המילה זכור נמצא לפיד ועל קיר האבן מונצחים הקהילות. בנוסף לקיר והמצבות הדוממות יש מאחור משטח דשא גדול, אמפיתאטרון מוקף עצי נוי, משטח גדול כדי לשבת או לטייל. מדי שנה מתכנסים כאן ביום הזכרון לשואה ולגבורה רבים מבני הדור השני, אותם אלה שנותרו בחיים מהשואה ותלמידי תיכון שאימצו את הקהילה והמקום לטקס משותף לזכרם. בימי הזכרון המקום מקושט בדגלי המדינה ולפיד הזכרון דולק.
האתר ממוקם בתוך יערות בן שמן, 21,000 דונם של יערות קק"ל, של שבילים ואתרי נופש, בניהם אתרי זכרון שונים. במשך כל ימות השנה אתר הזיכרון ליהדות זגלמביה מטופח ויפה, מדשאות רחבות, אמפיתאטרון, על הספסלים כדי להנות מהריאה הירוקה הגדולה של גוש דן. בראשית שנות התשעים נשרף האתר ושוקם בשנת 1998, בשיפוץ נוסף של האמפיתאטרון היפה. מקום רגוע על כביש 443, ההולך לירושלים. מכאן גם נמתחים שבילים ליער בן שמן.
איך מגיעים – נוסעים מזרחה בכביש 443, לעבר מצפה מודיעים ושלט נוסף מפנה ל'אתר הזיכרון ליהודי זגלמביה'. פונים ימינה ומיד ימינה לפני שער הישוב.