על מפה יוון נראה הפלפונז ככף יד פרוסה, חסרה אצבע, אם נשלים את תמונת המפה נראה שאצבעות הפלפונס נשלחות דרומה, שם נח לרוחב, טובל בים הכחול האי כרתים, כאילו תוחם את יוון. האצבע האמצעית של הפלפונס פולחת כחץ את המים הצלולים של מפרץ לקוניה הגדול, חלקה הדרומי של 'האצבע', חבל ארץ מעט שונה מיוון, מחוז 'מאני'. ההיסטוריה מתארת את בני החבל כאנשים קשוחים, מזכירים את הסלעים הקשים הממלאים את חצי האי. חצאי האי עם התנאים הטופגרפיים הקשים הקשו על האויבים לחדור לחצי האי, בני המקום הקימו לעצמם מגדלים וצריחים מבוצרים. בזמן שלא ניהלו מלחמות עם אלה שניסו לכבוש אותם, ניהלו מלחמות עקובות מדם בינם לבין עצמם, על כל פיסת אדמה פוריה שנותרה בגוש הסלע הגדול. בני חבל מאני היו משך השנים קנאים לחירותם ולכן היו אוטונומיה שאינה ניתנת לשליטה רק בשנת 1834 הפכו לחלק מהממלכה החדשה של יוון. רוח הלוחמנות לא מפתיעה, אנשי החבל רואים עצמם כצאצאים ישירים של אנשי ספרטה, ככאלה הם מיטיבים לחימה וקשים יותר מהסלעים הנושקים לים.
כיום אנשי החבל התרככו, מבטם הקשה סר מעיניהם, והתחלף במבט רך ואוהב אדם. מגדלי המבצר העטופים באבן מקומית, נטולי החלונות נותרו והפכו לקישוט תירותי וחדרי צימר מפוארים. לפני כעשרים שנה נטשו את החבל חלק מהתושבים, מחסור באדמה פוריה שפרנסה מעט מהתושבים שלח אותם לנסות את מזלם בקנדה ואוסטרליה, קשה היה לחיות במקום הקשה מאבן כשאין פרנסה. כך נותרו כפרים רבים שוממים, עתה חוזרים הבנים ומטפחים את הבתים בכפרים הנטושים. בני אירופה, חמדני הים הכחול מתחילים להגיע, לרחרח, על אפשרויות רכישת בתים, חלק כבר גרים כאן ומשפצים. ואיך אפשר בלי הנקודה הישראלית, בין התושבים גם ישראלית גאה.
מחוז לקוניה (אחד משבעת מחוזות הפלפונס), מחזיק בגאווה שתיים מאצבעות היבשת. מחוז 'מאני' הוא חלק מלקוניה ומתחלק לשניים, מאני המסיני, קרובה יותר לספרטה ובמרכזה שרשרת הרי 'טאייטוס' שמתנשאים לגובה של 2407 מ'. דרומה, למטה, מחוז מאני הלאקוני, פראי ובעל נוף סלעי קשה. לאורך החופים שורה של כפרים קטנים, אליהם מוביל כביש משובש, החלק הזה של חבל מאני לטעמי הוא הסיור המרתק. לשון יבשה ארוכה שהקצה שלה מזכיר את צורת החץ. כמעט הקצה של השפיץ, נמצאת 'פורטו קאיגו', בכביש המתפתל המוליך אליה אפשר לראות את הים משני הצדדים, לאורך הדרך הכביש הצר נושק למדרונות תלולים, ומקיף את לשון היבשה ונוגע בכפרים הקטנים.
את המסלול המיוחד בחלקו הדרומי של חבל מאני, כדאי להתחיל מהעיירה הגדולה 'גיטיו', הרים גולשים בתלילות למפרץ משגע עם סירות דייגים, מספרים שבני ספרטי החסונים אימצו את המקום כנמל בית שלהם. כיום נמל לספינות הדייג, חובבי הדגים יכולים להנות במסעדות שעל הטיילת ממיטב הדגים במחיר זול יחסית לזוג (13 יורו). סיור חובה לאורך הטיילת, על גשר הבטון אפשר להמשיך לאי קטן עליו ניצבת כנסייה יפה שמוארת בלילה. במרכז חצי האי ממשיכה שרשרת הרי 'טאייטוס', שמגעים כאן לגובה של כ-1200 מ', בשוליים מעל החופים כביש צר, כדאי לבחור במערבי שמוביל ל'אריפיליו' עיירה אבן קשה, עם מגדלים אפלוליים ורחובות צרים. במרכז כנסייה בנוייה מאבן עם מגדל פעמונים חסון ועצים תות ענקיים מסביבה. לסובלים מקלסטופוביה מומלץ לבחור במלון המקומי כאופציית שינה מועדפת על פני הלינה בצימרים שבתוך המגדלים. שמונה קילומטר דרומה כפר קטן בשם 'פירגוס דירו' בו כמה בתי מגדל מרהיבים. זו נקודת זינוק ל'מערות דירוס' הסמוכות. מערת נטיפים וזקיפים מדהימה, קצת תיירותית, אבל חובה לבקר בה למטייל שמגיע פעם ראשונה לאיזור. מכאן משתרעים סלעים כבדים, מצוקים תלולים, כפרים, חלקם נטושים, שתולים במדרונות הגולשים לים מפרצים פראיים. נופים מופלאים נשקפים מהקצה ליד 'אליקה'. כיום אפשר להגיע כמעט עד הקצה בעזרת דרך עפר משובשת עד 'מאניס'. את הדרך חזרה כדאי לעשות בכביש המזרחי לעוד כפרים שכמעט לא מכירים תיירים.
1. המגדלים המבוצרים הפכו בחלקם לצימרים, אפלוליים ומפוארים, חלקם מפחידים. המחירים, תלוי בעונה.
2. מערות הנטיפים והזקיפים 'דירוס', התגלו מחדש בשנת 1900 אחרי מחקר שנערך במקום סבורים שהן ממשיכות עד קרוב לספרטה. המערות פתוחות בין השעות 8:00 – 18:00 בחודשים יוני עד ספטמבר. 8:00 -16:30 בחודשים אוקטובר עד מאי. מהלך השייט במערות כמחצית השעה. בקיץ יש תור ארוך במקום וכדאי להקדים.
3. כדאי להגיע לחבל מאני בנסיעה, לשכור רכב בשדה התעופה באתונה ולרדת בטיול מקסים מאתונה, דרך מעבר קורינתוס, לא להחמיץ את נאפליו היפה ולהמשיך לחבל מאני, כדאי לעשות את המסלול ביומיים, לממהרים מאתונה עד חבל מאני כחמש שעות נסיעה.
4. בכפרים ליד אירופולי כדאי לרדת עד הים לראות את הסלעים הקשים ואת גלי הים המסתערים עליהם.
5. בבתי הקברות לצד הכנסיות בחבל מאני תוכלו לראות על חלק מקברים מזוודת זכוכית שבה נמצאות עצמות אדם, בתקופה שהיו כאן מלחמות נהגו התושבים הנלחמים בפולשים לקחת איתם את עצמות אבות המשפחה לקרב, כך שאם יצטרכו לברוח יהיו העצמות איתם.
6. בארופילי המרכז ליד הסופר המקומי יש מאפייה משובחת ללחם יווני פשוט, תגיעו לפי הריח.
7. בחוף המערבי של חבל מאני ליד הכפר הקטן סטווארי תוכלו לצאת למסע קטן של כשעה לכף טיגאני עליה נמצאת הטירת הפראנקית 'מאניה'.
8. כפר הדייגים ירולימנאס פנינה אמיתית, לחובבי השלווה זה המקום, לאחרונה נבנה שם מלון מפואר 'קייפימאי' שגלי הים מתנפצים אל קירותיו.