מה מחפשים בקיץ החם ?: מעט צינה, מקום מוצל קריר שירחיק במעט את החום הכמעט בלתי נסבל.
מה נראה?: בדרך למערה סלעי ענק בצל עצי אלון צפופים, טבע פראי, מצוקי סלע ענקים היורדים בתלילות בין נחל ראש פינה לנחל דישון. גווני המצוק, חום בהיר וכהה מחוררים בחורים אפלים בסלע. שבילים זרועי סלעים מוליכים אל המערה. במעלה השבילים, אפשר לראות את בתי הישוב עלמה והשלווה הזוהרת של הישוב הצ'רקסי רייחניה.
על המקום: רמת עלמה מתהדרת במערה הארוכה במערות הגליל. יש אומרים, אורכה בחלק הנסתר, כ-500 מ'. המסיירים במבוכיה האפלים מחויבים לקשור חבל, בעזרתו יוכלו למצוא את דרכם חזרה באפלה הסמיכה. אפשר, ורצוי, להסתפק בירידה אל חלקה התחתון להנות מהצינה ביום חם. הירידה מעט קשה ולעזרת המטיילים נטעו אנשים טובים יתדות הנעוצות בסלעים, מצד אחד זו ידית אחיזה, ומצד שני משמשת כמדרך נוח. המערה עמוקה, שביל תלול מוליך אליה. בתחתית המערה ממתינה בריכת מים קטנה. המקום משמש כבית אפלולי ליונים. עטלפי חרקים מרחפים בחלל המערה מנקודה לנקודה. בכניסה למערה סבך של עצי תאנה ענקיים, כעין מסך ירוק שמכביד על מציאת השביל, שמזיזים את הענפים האחרונים מגלים את עומקה האפלולי והמסתורי של המערה. בימי קיץ חלק מהפגות מבשילות לפרי מענג בדרך למעמקי המערה, בשולי הקיץ יטיפו דבש התאנים להמתיק את העלייה מהמערה.
אגדות על המקום: מספרים שהגולים מבבל הגיעו חזרה לארץ דרך מערה זו, ולכן נוסף לה שם: "מערת הבבלים" שמה הערבי: מע'ארת אל-הותה (מערת התהום). זקני צפת נוהגים לספר: "אין לה (למערה) קץ ותכלית, הנכנס בה נאבד מרוב הכוכין שיש בה… הנכנס לשם מסתכן מרוב פחד… זקני אומות העולם אומרים שתחילת המערב היא במדבר ויש לה קצה אחר בירושלים ומעשיה מרובים ונפלאים" (רבי חיים בן עטר). תייר אחר מתאר את פחדו מהמערות והכוכים ומציין שהדרך מתחת לאדמה הולכת לירושלים, מהלך של שלושה ימים. הוא נמלט מהמערה מוכה אימה ורק אחרי זמן רב החליף כוח.
מה צומח בסביבה?: בחורף ובאביב מקיפים את המערה שלל פריחות, רקפות נאחזות בסלעים בדרך למערה, אחרי הגשם הראשון נאחזת בקרקע בסביבה חלמונית זעירה בצבע החלמון הפורחת עם תחילת הסתיו וסתוונית ירושלים.
איך מגיעים: על כביש 886 מול ריחניה, מצפון לצומת, פניה חדה ימינה לדרך משובשת שמתאימה לכל רכב, (סימון שביל אדום). כעין מגרש חניה שם משאירים את הרכב ויורדים ברגל בשביל, סימון אדום מוליך עד למערת עלמה. (מפת טיולים וסימון שבילים מס' 2).
בסביבה 1: ריחנייה, כפר צ'רקסי, במרכזו מוזיאון למורשת הצ'רקסים. ריחנייה, פירושו הדס והשם ניתן בגלל שיחי ההדס הצומחים באזור.
בסביבה 2: יער ברעם, יער טבעי של עצי אלון מצוי, שמורת טבע נחל דישון. שביל בין האלונים מוליך אל סלעי בזלת, המסורת היהודית מייחסת את המקום כקברם של אסתר המלכה ומרדכי היהודי. שלט חצוב בסלע מספר שכאן "טמונים" אסתר ומרדכי, לצד השלט קופת צדקה.
איך מגיעים: על הכביש המוליך לברעם, יש שילוט מסודר המפנה לקבר. הליכה כמחצית השעה.