גן לאומי של פלמחים משתרע לאורך של 8.8 ק"מ. חוף פראי, מצוקי כורכר מפוסלים על ידי אמא טבע, גולשים עד קו המים, מעט גבעות של חול נודד שהולך ונדחק על ידי הפיתוח של רשות הטבע והגנים. המפרצונים שמושכים לכאן דייגים, הריף הטבעי שמשמש כשובר גלים טבעי. בחלקו הדרומי של החוף נראה כעין חצי אי שנשלח אל גלי הים זוהי יבנה ים אתר ארכיאולוגי ובו היה נמל עתיק של יבנה העתיקה, החפירות ההצלה מגלות חורבות עתיקות של יבנה ים, עיר נמל מתקופת הברונזה שספינות עגנו עד מי הביניים. גם באתר זה התושבים הקדמונים נעזרו בפינות הנסתרות של סלעי הים להוצאת חלזונות להפקת הצבע הארגמן. במצוקי הכורכר שנושקים לים נתגלו שתי מערות קבורה עתיקות, ועוד משהו לחובבי הצילום והפיסול אם תביטו מקרוב על מצוקי הכורכר תגלו את הפיסול המעודן של הרןח והגשם במצוקי הכורכר.
בעלי חיים רבים חולקים את שטחי המחייה בשמורה. חולות פלמחים סמוך לחוף משמשים כאזור הטלה של ביצי צבי הים, בחולות פלמחים שנמצאים מזרחה מהחוף חיים שועלים, תנים וחזירי בר שיוצאים לעת ערב ומהלכים על הגבעות. צמחי נר הלילה, רותם המדבר יתחילו את הפריחה בקצה הקיץ.
החוף הפראי מתחיל משפך נחל שורק, באמצע יש את חוף הרחצה המסודר (שפעם נקרא חוף הדיפלומטים) ואחריו ממשיך דרומה החוף הפראי דרך לשון היבשה של עתיקות יבנה ים ומי שמתעקש יכול ללכת לאורך החוף עד אשדוד.
ללכת/ הי דרומה לאשדוד
מפרץ של צדפים ודרך ארוכה הנמתחת עד אשדוד מתחיל מצידו הדרומי של האתר הארכיאולוגי 'יבנה ים'. מכאן נמתח חוף ארוך ופראי עד אשדוד. באמצע הדרך יש אתר מקראי עתיק ' מצד חשביהו' אחריו חוף הצדפים (חלק מהשטח משמש גם כשטח אש, לכן חייבים להיות עירניים לשילוט, בדרך כלל בסופי שבוע שטח האש פתוח לקהל) שפע אדיר של צדפים שהים מביא לכאן צדפים יפים מכל הסוגים. שווה להתכופף אל הצדפים כדי לראות את הסוגים השונים. מכאן רואים בבירור את המנופים הגדולים של נמל אשדוד.
איך מגיעים: לפני הכניסה לחוף פלמחים בניהול רשות הטבע והגנים (הכניסה בתשלום) יש כניסה לחוף פתוח ללא תשלום וכדאי להשאיר שם את הרכב (זהירות, נהגים לא זהירים שוקעים כאן בחול), רצוי להשאיר את הרכב ולהלך ברגל.
פיסול טבעי/ מצוק הכורכר
מצוק הכורכר כאן אינו גבוה, המצוק מתנשא קרוב לחוף של הקיבוץ בתוכו מערה עמוקה. בעת סערה מי הים חודרים לתוכה. בחלק הקדמי פזורים כמה סלעים, עליהם "כלואיים" כמה אגמונים קטנים. נעים לטייל על הסלעים, (זהירות הם חלקים), להציץ אל הבריכות הקטנות בהם נלכדו עם הגאות; דגים קטנים, תמנונים זעירים, סרטנים רכי שריון, ועוד. מצוק הכורכר ממשיך צפונה. מעליו נפרסת יש כבר טיילת שהולכת לצד בתי הקיבוץ. קיבוץ פלמחים הוקם בשנת 1949 על ידי יוצאי פלמ"ח ופלמ"ח ים איחוד שני השמות יצר את שם הקיבוץ פלמחים.
איך מגיעים: שתי כניסות לחוף פלמחים, תבחרו בכניסה, אחרי הכניסה לקיבוץ. מכאן אפשר להלך ברגל על הגבעות מעל הים, לתצפית, בחלקים מסוימים אפשר לרדת לקו המים.
למטיבי לכת/ לאורך הנחל ועד פלמחים
מסלול הליכה מתחיל לאורך נחל שורק ומסתיים באתר הארכיאולוגי יבנה ים. שמגיעים אל החוף הים פונים דרומה והוליכם על קו החוף, באזור הקיבוץ יש שביל שהולך על המצוק ומשם אפשר לראות את גלי הים המסתערים על הסלעים למרגלות המצוק.
איך מגיעים: מסלול הליכה מתחיל מהגשר מעל נחל שורק, (כביש 4311, ) משם הולכים בשביל המסומן של רשות הטבע והגנים והולך עד החוף.
היסטוריה/ הים ומלואו
על שפת המצוק, שביל רחב ומסודר שמוביל אל מוזיאון קטן, יפה ועשיר בתוכן. המוזיאון, בית מרים – 'הים ומלואו'. נקרא על שם מרים ליפשיץ ז"ל שסייעה בליקוט הממצאים העתיקים שניצלו מהים. הממצאים מספרים על ההיסטוריה של התיישבות וסוגי האוכלוסיות השונות שהתיישבו בחוף, למן תקופת האבן ועד ימינו. כדאי לסור למוזיאון. בית מרים 'פלמחים' 03-9538281.
לטעון מצברים/ סתם לשבת מול הים
ועוד משהו, לחובבי הים. סתם לשבת מול הים והגלים, יש אומרים שהגלים מטעינים את האנרגיה של הגוף. אם הים יהיה גלי תוכלו לראות איך הגלים נשברים על קו הריף הטבעי, הקצף מתנשא לגבהים. טיול נעים על החוף, בין הצדפים ובין הערוצים שחפרו מי הגשמים. ובעיקר לנשום אוויר טוב רחוק מהקורונה.