כדרכם של צמחים דייקנים השאירו עתודות צמיחה ובימים אלה מחדשים את הפריחה חלקית גם בעמק היפה, עמק השלום שברמות מנשה. הכלניות מתהדרות בשלל צבעים, סגול, אדום, לבן ומקשטות את המרחבים הירוקים. יערות קק"ל מסביב נראים רעננים מתמיד אחרי שהגשמים החזקים שטפו את האבק ממחטי האורן, טיפות זעירות נשארו תלויות על המחטים זוהרים בשמש כיהלומים. גם התורמוס הרים ראש, מתייצב בגאווה כחולה ופרחיו ממלאים משטחים גדולים. שפע של מים זרמו לנחל השופט, מעניקים לטיול לצד הנחל את התחושה שאנו מטיילים בגבעות הירוקות של שוויץ.
לקראת שקיעת היום העמק מתמלא בצללים, רוחות צוננות גולשות במדרונות, הרוח אוספת כוחות מהים ותעבור כגל המכופף את גבעולי החיטה בשטחים המעובדים. העמק הקטן והנעלם יתמלא בניסור צווחני של צרצרים, מחזרים בלתי נלאים. גחליליות יעופפו באוויר ויחלפו כחלליות עמומות בשמיים המתכהים. שלווה תנוח על העמק ואפשר יהיה לשמוע את זרימה המים השוצפים בנחל השופט. שקרני השמש הזהובות ייסוגו לטובת החושך, היערות הכבדים שעל הגבעות מסביב יעטפו בחשכה כבדה וסמיכה, במערב, על הגבעות הרחוקות ביוקנעם עילית, יעלו אורות בבתים החדשים שרכובים על הגבעות מסביב לעמק.
'עמק השלום' נטוע בין יערות קק"ל, אוהביו אומרים שהאביב הפרחוני מתחיל כאן ביופי הקסום. הפריחה הנחל החוצה את העמק, גבעולי החיטה הגמישים ויערות האורנים שגולשים לעמק. יש מקומיים שמעניקים לו שם נוסף, רומנטי, "עמק האהבה". מכאן מסבירים הידענים פורצת האהבה נשענת על יפי הטבע ואולי מכוח האהבה יפרוץ גם השלום. מיקומו, באזור רמות מנשה, כ-2 ק"מ מדרום מערב לקיבוץ הזורע.
סיפורו של העמק היפה מתחיל בשנת 1936, שני שומרים צעירים שהוצבו במקום, יואש זולר ויצחק קליצ'בסקי, אלה נרצחו בלילה על ידי ערבים. תושבי האזור המזועזעים החליטו להקים במקום הרצח ישוב שייקרא 'רמת השניים'. שני עצי ברוש צעירים ניטעו במקום, ושני המעיינות בעמק הנציחו את שמם של החללים, עין יצחק ועין יואש, גם נחל קטן שזורם לצד עצי הברוש ונקרא על שמם, נחל השניים. ההתיישבות במקום לא החזיקה מעמד, המקום ניטש אחרי זמן קצר ונותרו שני הברושים, שם הנחל והעמק היפה.
לא ברור מי הגה את השם 'עמק השלום', ותיקי האזור מייחסים את השם לשני גרמנים, אנשי שלום שהתיישבו בליבו של העמק לפני שנים. שניהם היו שייכים לכת 'אוהבי ישראל' והאמינו כי ביום הגאולה יובילו היהודים את התרבות העולמית. לאט לאט בנו את המקום שתלו, זרעו ונטעו גם את שבעת המינים וחייו מפרי עמלם הצנוע. שלט גדול שהציבו בשער המזמין את המטיילים לגינתם: 'הכניסה מותרת' בחדר ההיסב ישבו המטיילים עם הגרמנים. חלפו השנים, השניים הזדקנו וכוחם תש, במסגרת אמונתם שאין להחזיק רכוש בעולמנו תרמו את המקום למדינה.
ומה קורה כאן היום? את המבנה והשטח בעמק השלום קיבלה עמותת 'לטם' שמאפשרת לאוכלסיה בעלת צרכים מיוחדים לקחת חלק בחוויה הרגשית של היציאה לטבע בחברת חברים או בני המשפחה. האוויר הצח במקום, המרחבים, היערות, זרימת המים מסתורי המערות בסביבה מעשירים את הרגש של האדם הבריא ונותנים כוחות רבים לאוכלסיה המוגבלת. קק"ל הכשירו דרכי יער סלולות, נגישות גם למוגבלי תנועה בין היערות בעמק השלום, שבילים אחרים המיועדים לנכים יוצאים מחניון החרובים הסמוך, השביל מתפתל לאורך נחל השופט, חלקו סלול וחלקו האחר ספון בעץ. במרכז העמק שדרת דקלים רבי שנים, לידם מבנה אבן, בית המשאבות, אחריו כעין בריכה קטנה, שני מפלים קטנים שעוצרים מעט את שטף המים, הזרם ממשיך בערוץ, חודר לצמחייה סבוכה.
בסביבה 1: בליבו של עמק השלום מבנים מוקפים בצמחיה עבותה, השביל מתחבר לשביל שעובר לצידם, בשביל זה פונים צפונה, נוסעים על דרך משובשת, נתיב עתיק והדרך תוביל אתכם לחניון החרובים, זהו חניון גדול ויפה שבו אפשר לשבת אל שולחנות, חלק מהריהוט הותאם גם לכיסאות גלגלים. מכאן מתחיל מסלול הליכה סלול (מתאים גם לנכים) לאורך ערוץ הנחל ומפליו.
בסביבה 2: השביל ממשיך ליציאה לעבר יוקנעם, (לעיתים המחסום נסגר כאן בשבתות), חולף ליד גדר קיבוץ הזורע. ממול לכניסה, עין חשרת, (עין אמי), מעין ניקבה בגדה הצפונית של נחל השופט. מי המעיין הנובעים משלוש ניקבות החצובות בסלע וזורמים לבריכת איגום עם צמחיית מים. גשר עץ מעל הנחל מוביל אל המערה יפה. בקיבוץ הזורע, ממתין לכם מוזיאון וילפריד, אוספיו של וילפריד ישראל ושתי תערוכות ציורי דיו של אמנים סינים וישראלים. מוזיאון יפה ומיוחד, 04-9899566.
בסביבה 3: ואם אתם כבר בעמק השלום אז קחו לכם עוד קצת זמן וצאו לטייל במרחבי רמות מנשה ועמק יזרעאל. רוב השבילים בפארק רמות מנשה שהוכנו על ידי קק"ל מיועדים לכל רכב, כך שאתם יכולים להיכנס לעובי החורש לחפש מקום יפה ופורח, לעגון ולצאת לטייל רגלי או לפקנק בשטח. שבילי הפארק חלום לרוכבי אופניים מעוטרים בשבילי סיגלס רבים. מצפור יפה, חדש, הוקם על גבעת הקיבוצים, מראות עמק יזרעאל, התבור הרי נצרת וביום טוב גם את השלג על החרמון.
איך מגיעים: קק"ל הכינה כביש מתוק, המזכיר נסיעה ברכבת הרים, הכביש גולש מיער הזורע ועד עמק השלום, בתחילת העמק חוצים את נחל השופט בגשר אירי. דרך אחרת טיול רגלי לאורך נחל השופט עד לעמק השלום. העמק נמצא במרכז משולש הכבישים שמקיפים את יקנעם, כביש 66 מצומת משמר העמק ועד מחלף התשבי, כביש 70 עד צומת אלייקים, או הדרך היפה שמתפתלת בתוך יער אורנים, היורדת מרמת השופט למשמר העמק. כביש 6953.