באחד הכפרים הערביים בגליל סיפר לי אחד מקשישי הכפר, על מסיק הזיתים והכנת שמן הזית לפני שנים: "שאני הייתי ילד הלכתי עם סבא לבית הבד שנמצא בכפר שכן, ישבתי בגאווה רבה על החמור, משני הצדדים שקים עמוסים בזיתים שזה עתה נקטפו מהעצים שלנו, אהבתי מאוד ללכת עם סבא שהיה מספר לנו אגדות. בית הבד היה במרכז הכפר השכן, מכל הכפרים בסביבה הגיעו חקלאים עם שקים על חמורים, היו יושבים יחד בפתח בית הבד ו… מרכלים. היינו פוגשים את בני משפחה רחוקים, סבא היה שומע עדכון על מה קרה בכפר השכן, ואנו הילדים יכולנו לפגוש את בני הדוד שגם היו מגיעים לבית הבד. עבודת בית הבד הייתה איטית והיינו נשארים יומיים שלושה עד שהשמן הוכנס לפחים וחזרנו הביתה. היום ממשיך הקשיש, מצד אחד נכנסים הזיתים ומהצד השני יוצא השמן הזך, כמה רגעים והתהליך נגמר. אין רכילות, סיפורים מפגש עם בני המשפחה התהליך קצר ואין בו כיף.
צפון/ מקום ראשון בעולם
באזור התעשייה גרנות שנמצא כמעט על גבול הצפון בקצה איזור התעשייה הקטן מקום יפה בו נמצא בית הבד של יעקב פנחסי. פנחסי, קצין בכיר לשעבר, החליט להתמקד ולמוד את הכנת שמן הזית. במשך כמה שנים טיפח את כרמי זיתים ולפני כמה שנים הביא פעמיים כבוד גדול לארצנו שזכה בהישג העולמי, שמן הזית הטוב בעולם בזן פישולין.
שאלנו אותו איך יהיה היבול השנה: זו שנת הבסל, (הבצל), לפני שנה היתה שנת האסל (הדבש). היבול שופע אחת לשנתיים, השנה לצערנו זו שנת הבסל, (שנת הבצל). במקום הסבר על תהליך ההכנה, טעימות וסרט, ואפשר לקנות במקום משחות משמן זית, יין שנעשה ביקב של יעקב, כמובן שמן זית ועוד.
בית הבד גרנות, יעקב פנחסי, 052-8854255.
מרכז: שורות הזיתים בחירבת רגב
חירבת רגב, (נ.צ. 646591/ 195838), נראית כמעט מכל מקום בפארק בן שמן, זוהי גבעה בולטת, חירבה שרידי מבנים וטרסות, אפשר לטפס אליה ברגל או ברכבי שטח קשוחים למדי. יתרונו של המקום נקודת תצפית נפלאה על איזור מודיעין ומישור החוף. סימן ההיכר של המקום שתי שורות של עצי זית על קו רקיע, השדרה מוליכה אל נקודת תצפית מערבה, צפונה ודרומה. בתי העיר מודיעין נשלחים כזרועות תמנון חרישי הנבנה על הגבעות. למטה נראים שלל הגשרים של מחלף ענבה בכביש 431, (מודיעין ראשון לציון), בצד השני של הגבעה פרות המסתובבות בשטח המגודר בחוט בודד שעובר בו חשמל במתח נמוך, (זהירות, לא לגעת, זה כואב).
איך מגיעים: קצת מסובך. דרך נוחה חדשה נפתחה במחלף ענבה נוסעים לכיוון צפון, שם הכביש מסתיים בכיכר, דרך עפר מוליכה למחצבה פונים בשביל הסמוך שמוליך לתוך היער, רואים את הגבעה ובראשה שורה של עצי זית. מכאן הדרך היא ברגל. שביל ישראל עובר ליד.
דרום/ עצי הזית סביב הישוב
מסיק הזיתים בעצי הזית סביב הישוב הדתי בני דרום עוד מעט מתחיל. במטעי הזיתים יעברו ה'בוצרות', יעטפו את העץ במכונה הגדולה, הזיתים ינשרו לתוך המיכל. חלק מהזיתים יימסק בעזרת 'מנערת', זו חגורה עבה המתחברת לעץ, מנערת אותו. חלק מהזיתים יימסק בצורה ידנית. שורה ארוכה של מיכלים עמוסים בזיתים ועלים יובלו על ידי טרקטורים למפעל הגדול שנמצא במרכז הישוב. מרכז המבקרים היפה הוכן, ברחבת ניצבים בתי בד עתיקים. כאן אפשר ללמוד על שיטות הכנת שמן הזית העתיקות, כמו שיטת הבורג בהם הזיתים נלחצים בתוך 'עקלים' ונסחטת כל טיפת שמן. בית הבד העתיק בו אבן ענקית שכתשת ומועכה של גרעיני הזיתים, מוחצות אותם, מוצצת כל טיפת שמן לאגן מיוחד. בימים קדומים את העבודה הקשה עשו חמורים. סרט מיוחד מספר על תעשיית שמן הזית העתיק ובימינו, על יתרונות של שמן הזית וגם רואים את תהליך היצור לכל פרטיו.
כמה סוגים של עצי זית מוכרים בארצנו: 'המנזינלו' – זהו זית גדול בשרני, נוטף שמן מגדלים אותו בעיקר בקיבוצים ובחקלאות היהודית. הזית 'הסורי' – הוא הזן המועדף על המגדל הערבי. הזית 'הרומי' – עצים עתיקים שיש אומרים ששרדו עוד מהתקופה הרומית. הזית 'המלסי' – שהגיע לא מכבר לארץ ונסחט ממנו הרבה שמן.
מרכז מבקרים ובית בד. בני דרום טלפון: 08-8515548.
איך מגיעים: כביש מספר 4 מתל אביב לאשדוד, פונים לכביש 41 לכיוון אשדוד ומיד רואים שלט מצד שמאל בני דרום.
צפון/ הכי עתיקים בארץ
דיר חנא, ישוב ערבי. עד התקופה עותמאנית היה זה ישוב נוצרי, באמצע המאה ה-17 היתה זו בירתו של כובש הגליל ד'האר אל עומר, לאט לאט נדחקו הנוצרים וכיום רוב תושבי הכפר מוסלמים. דיר חנא, נחה בסביבה עטופה במטעי זיתים בבקעת סכנין שבגוש שגב. מדרום מתנשא הר נטופה לגובה של 526 מטר. נחל חילזון ונחל צלמון, חורצים את מסלולם ועוטפים את הישוב מצפון ומזרח. בנקודת הגובה היכן שמטעי הזיתים העתיקים מתחיל להתגלות הנוף היפה של בתי דיר חנא.
ליד מעיין קטן, 'עין נוג'ימה' שבימי החורף זורמים כאן המים וממלאים את הבריכה. נמצא המטע העתיק. את המכונית כדאי להשאיר כאן, במפרצון קטן, המשך הטיפוס נעשה ברגל על הכביש. מצד ימין תגלו את מטע העצים העתיקים. גילם של העצים, (על פי המומחים), כ-1000 שנה. השנים הרבות והחיים הלא תמיד קלים, הפרידו בין גזעיהם, יצרו חללים בתוך הגזעים הענקיים. חלק מחללים בגזעי הזית מלאו באבנים כדי להגן על העץ מפני שבירה ומפני נברנים ומחלות שיכולים לפגוע בשורשים. אחרי הגשם הראשון העצים נשטפים, אבק הקיץ סר מהם, צבע של האדמה חום כהה ובעל המטע יחרוש את את האדמה סביב העצים העתיקים. חשוב ביותר המטע של אדם פרטי חביב ביותר אנא התבוננו בלי לגרום נזק.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 805, (מצומת חילזון לצומת דיר חנא). משני צידי הכביש עצי זית רבים, עצי הזית העתיקים נסתרים באחד הרחובות הקטנים. חולפים על פני הכניסה לדיר חנא, על הדרך הראשית, מימין, שלט כחול גדול, פרסום למזרוני 'עמינח', כ100- לידו מימין ירידה לכביש צר בין בתים שעולה אל מעיין 'עין נוג'ימה' בריכת בטון אחריו ירידה חזקה ימינה לכביש קטן, רזה וסלול. המטע ממול המעיין.
טיפ: ליד הכפר ראמה, על כביש , 85 מזרחית לכרמיאל. שממשיכים כשני קילומטר מזרחה מהישוב ראמה, על הכביש הראשי עצי זית ענקיים, מאחוריהם עוד מטע משופע בעצי זית עתיקים, אומרים שגילם כ-900 -1000 שנה.
לימוד/ דע איזה שמן טעים לך
כמה סוגים של עצי זית
כמה סוגים של עצי זית מוכרים בארצנו:
'המנזינלו' – זהו זית גדול בשרני, נוטף שמן מגדלים אותו בעיקר בקיבוצים ובחקלאות היהודית. טעמו רך וריחו נעים
הזית 'הסורי' – הוא הזן המועדף על המגדל הערבי. טעמו צורב את הגרון הוא חזק וארומטי.
הזית 'הרומי' – עצים עתיקים שיש אומרים ששרדו כאן בארץ עוד מהתקופה הרומית. גם הוא חזק וצורב בגרון, ריחו מעודן יותר ופחות חריף.
הזית 'המלסי' – שניטע לא מכבר בארץ ונסחט ממנו הרבה שמן. זיתים גדולים ועסיסיים.
וטיפ קטן: איך תדעו ששמן הזית שלכם מקורי ולא מעורבב עם שמנים אחרים? פשוט, תכניסו אותו למקרר לזמן קצר, אם הוא נקרש סימן שהוא שמן זית אמיתי, במידה והוא מעורבב שמן הזית נקרש והשמנים האחרים לא.