עם קצת מחשבה של פרנסי המדינה בדורות הקודמים, חיפה הייתה יכולה להיות אחת הערים היפות בעולם. נתונים טבעיים מושלמים, מפרץ יפה, מורדות הכרמל הגולשים לים, חוף ים משגע וגם אתרים אחדים שמוזכרים בתנ"ך. נתונים מבטיחים למקום מכובד בצמרת. אבל, פרנסי העיר בימיה הראשונים של המדינה, ולפני בתקופת המנדט לא חשבו במושגי תיירות ואיכות חיים, כך קמו מפעלים מזהמים על חופי המפרץ, במשך השנים הקפידו לבנות כמה בנינים מכוערים להפליא שמזדקרים לדיראון במורדות הכרמל וגם סמוך לים. והנמל הלך והשתלט על כל רגב חול במפרץ היפה. אך אם מתעלמים מאיי הכיעור והזיהום, נח על חיפה רוגע ויופי מיוחד יש בה לשמחתנו איים רבים של חן, פינות נפלאות. פרנסי העיר בדור שלנו מנסים לשמר ולייפות, משתמשים בכלל הידוע, מה שרואים מגבוה תמיד נראה טוב, ונאמנים לסיסמא הזו יצרו 'מפעל יפה' של בניית נקודות תצפית במעלה ההר שנקרא 'דרך נוף חיפה'. הוציאו מפה מסודרת, בעזרתה אפשר לנסוע מנקודה לנקודה, להנות ממצפורים שהנוף הנשקף מכל אחד ואחד שונה. הפעם נפרוס את המפה ונפנה ישר למצפור מס' 15, תצפית 'כבאביר'.
שכונת כבאביר נחה בכרמל המערבי, בין נחל עמיק מצפון ונחל שיח מדרום לשכונה. שכונה עצמאית שבתי הכרמל עוטפים ובולעים אותה. ראשיתו של המקום ככפר מוסלמי קטן במאה ה-19. בשנת 1928 ביקר בכפר הקטן, מוסלמי, ג'לאל אלדין שמס, ששייך לזרם האחמדי. תושבי הכפר, מוסלמים אדוקים, היו מרותקים לדבריו והחליטו להצטרף לתנועת ה'אחמדים', תנועה של מוסלמים שנולדה בהודו בשנת 1899. התנועה הפוכה מהמוסלמים הקיצוניים, מטיפה בעיקר לאחוות עמים, דוחה את רעיון הג'יהד, מלחמת קדוש, על פי תפיסתם השינוי צריך להיעשות באמצעות שיחה והבנה ולא בכוח הזרוע. כ-120 מרכזים פזורים בעולם. מקים התנועה, מוסלמי הודי בשם מירזה ע'ולם אחמד אלקאידאני. תפיסת עולמם הפייסנית הביאה אותם ליחסי שכנות טובים עם השכנים היהודים מסביב. צריחים דקים מזדקרים ומגרדים את השמיים במרום הכרמל, לצידם מבנה עם כיפה עגולה, המסגד, מרכזם הרוחני של האחמדים בארץ, שמו ג'מא סידנא מחמוד (מסגד אדוננו מחמוד), שם מוצבת תערוכת קבע על האחמדים, ספריה גדולה, מסגד להתפלל בו וגם מערכת עיתון. אפשר להגיע לסיור (ללא תשלום) בתאום מראש 04-8385002.
התצפית מהמצפור מס' 15 מדהימה, חוף זמיר ודדו, תצפית על מסלול הליכה בנחל שיח שאפשר לרדת דרכו ברגל עד לחוף הים, תצפית על בית הקברות היהודי והנוצרי והמבנה היפה שנמצא על סלע בים מכון המחקר לים ואגמים.
איך מגיעים: אפשר לעלות לכרמל דרך כביש 4 במחלף חיפה דרום, דרך רח' משה פלימן, שכונת רמת אשכול, ואחר כך שד' מוריה, פניה שמאלה עם שילוט שכונת 'כבאביר'
ועוד משהו בסביבה: "יש בחיפה חתיכה היא גרה ברחוב פנורמה …" שירו המפורסם של חיים חפר (למנגינה עממית מקסיקאנית), התנגן באופן קבוע ברדיו בשנות השישים. ההמשך השיר ריגש את ליבו של כל גברבר צעיר באותן השנים "זוג שדיה כגלים, שני שיבר ושליש ירכתיים". את הביצוע הנפלא העניקו לנו 'רביעיית מועדון התיאטרון'. כל חיפאי מיוחם רצה לדעת מי זו החתיכה ואיפה היא גרה. ברחובות הכרמל מהלכת אגדה על אותה יפיפייה מסתורית, ברחוב פנורמה (שהיום נקרא רחוב יפה נוף) באמת הייתה גרה בחורה יפה, (פצצה או 'שאפה' של ימינו), העלמה כך מסתבר ענתה לכל התיאורים בשיר, והשיר מסתבר גם החסיר ממנה קצת. הבית, (על פי המסורת החיפאית) נמצא ברחוב פנורמה מספר 97/A. הדירה בקומה השנייה סגורה, (שאני ביקרתי במקום היא הייתה סגורה) אבל ההוכחה (על פי רכליני חיפה) קבועה בקיר המרפסת בצורת תווים שנראים מהרחוב. אגב היפיפייה עזבה את הארץ ולקחה עמה את כל חמודותיה, ועל פי חישוב זהיר היום היא נושקת את שנת ה-90. התווים, כך מסבירים רכילאים שקוראים תווים הם ההתחלה של השיר: " יש בחיפה חתיכה …" .
רחוב יפה נוף הוא היפה ביותר בכרמל ואחד הרחובות היקרים בארץ, ממנו נשקף נוף מדהים ביום ויותר בלילה של מפרץ חיפה, הנמל, הבית האמור הוא לא רחוק מהתצפית על הגנים הבהאיים. וכדרך הקלישאה: ביום טוב אפשר לראות מכאן עד ראש הנקרה וגם את החרמון.