אבותינו, כינו את העמק בית שאן השופע מים 'פתחו של גן העדן'. בשנים האחרונות התחלף השם, 'עמק בית שאן' הפך להיסטוריה והמקום קיבל שם ומעמד תיירותי חדש, 'עמק המעיינות'. על פי המפות עמק בית שאן – חרוד נח בשלווה רטובה בין רמות יששכר, הגלבוע והירדן, בתפר העדין שבין מישורי העמק ומורדות הגלבוע נובעים מעיינות רבים: עין חרוד, עין מודע, עין עמל, עין שוקק ועוד, נסתרים מהעין מעיינות קטנים ותמימים שיודעי סוד מבני המקום מכירים את מקומם וטובלים בהם בימים חמים. 'לקסיקון 'מפה' של ארץ ישראל' מעשיר אותנו המידע, ספיקתם הקבועה של כלל המעיינות בעמק מגיעה ל-50 מליון מ"ק לשנה. נתון זה הופך את העמק היפה למקום בו שפע המים הגדול ביותר בארץ. המים הרבים הפורצים מהמעיינות וזורמים בנחלים משמשים את החקלאות, בריכות הדגים, וחלק מוזרם לטבע לטובת התיירות. רגע אחרי, "נארזים" בצינורות ענק, ועוברים לצרכים אחרים וחלקם משוחררים לטבע דרך ערוצו של נחל חרוד. בתמונות בעמודים אלה, נדמה שישראל הקטנה היא 'ארץ פלגי מים', ואמנם מי שמגיע לעמק המעיינות זוכה לצנן את גופו בטבילה במים זכים.
שיפולי הגלבוע שם תפגשו במעיינות זכים, חלקם מוכרים אחרים נסתרים. לטבול רגל, ועוד רגל בזהירות ולזכות בצינה מרעננת. אתר המסודר 'עמק המעיינות' מכיל בתוכו את הגדולים שבמעיינות, עין שוקק, נחל הקיבוצים, עין מודע, תעלות השקיה שבהם זורמים מים צלולים וצוננים. המקום פתוח לקהל, ללא תשלום. אך, כדי להגיע למקומות הרחוקים חייבים להסתייע ברכב חשמלי להשכרה, או אופניים, או להשתמש ב'שאטל' המקומי שיוצא בכל שעה עגולה מהמרכז של עמק המעיינות.
עין נזם – צמוד לקיבוץ שדה אליהו נמצא מעיין 'עין נזם' שמוכנה בפי תושבי המקום 'חונזיר'. בני הקיבוץ הפכו את המקום לבריכה, (כמעט) פרטית שלהם, והם הרבו לקפץ למים ממקפצות מאולתרות. הקרקע, בוצית, ולא מזמינה אך המים צוננים וראויים, כל מי שנכנס מים עושה זאת על אחריותו. לא רחוק חורשה מצלה של עצי פואלינה. קשה להגיע אבל שווה. ללא תשלום.
איך מגיעים: מצומת עין הנצי"ב נוסעים על כביש 6678 מזרחה, עוברים את הכניסה לקיבוץ שדה אליהו, כ-800 מ' אחרי הקיבוץ, פונים ימינה, לדרך עפר, (סימון שביל כחול), אחר כך שוב ימינה לשביל, במזלג השבילים בוחרים בימיני ועצי הפואלינה מולכם, ליד המעיין והבריכה.
עין אברהם – לזכרו של אברהם הבר שנהרג בשנת 1948. המקום נמצא מדרום לקיבוץ טירת צבי, צמוד לתל שלם. (להיעזר מפת טיולים וסימון שבילים מס' 3).
נחל הקיבוצים – מקום מוכר ואהוב. נקודת ההתחלה לא רחוק מהחניון המסודר של עמק המעיינות. נחל הקיבוצים, נחל איתן, שופע מים בכל ימות השנה. מסלול ההליכה במים כק"מ. עומק המים כמטר מטר וחצי, (לאדם מבוגר המים מגיעים עד גובה החזה, ילדים רצוי מאוד שישבו על גלגל ויהיו מצוידים מצופי ידיים). מי שלא יודע לשחות עדיף שיכנס רק לשכך במים. בחלק האחרון יש בריכות שכשוך חמודות ורדודות לצד חורשה מצלה של עצי איקליפטוס ענקיים. כל מי שנכנס למים נכנס על אחריותו.
איך מגיעים: מכביש 71 בעמק חרוד, פונים דרומה לכביש 669 בצומת השיטה, פונים לכיוון גן השלושה (הסחנה) ומשם יש שילוט ל'עמק המעיינות'. מי שרוצה לעשות את כל המסלול יכול להשאיר רכב בצומת הפניה לקיבוץ מסילות (כ-300 מ' הליכה מהמחסום) או שמישהו יגיע לאסוף עם רכב חשמלי מושכר. הכניסה לעמק המעיינות ללא תשלום.
עין שוקק – קסמו של המקום צבע הטורקיז של המים. חורשת איקליפטוסים קטנה, צל נעים ומים צלולים, עשירים בדגיגים קטנים שנוהגים לנשוך בעדינות, (דיגדוג) את כף רגלכם. עומק המים כמטר וקשה לעמוד בפיתוי ולא לקפוץ לתוכם.
איך מגיעים: במידה ולא שכרתם רכב חשמלי, תאלצו להמתין להסעה שיוצאת כל שעה עגולה. או לשכור אופניים. הליכה למקום בחום היום קשה וארוכה.
עין מודע – אחד המקומות היפים בעמק המעיינות, בריכה ענקית וצוננת של מי נחל מודע, עומק המים כ-1.5 מ', אפשר להגיע עם רכב חשמלי שכור, שאטל מקומי או אופניים. אפשר להחנות במחסום ליד רשפים, מרחק הליכה כ-300 מ'. הכניסה למקום ללא תשלום.
תעלות המים – את המים להשקיית השדות מולכים במערכות, תעלות, אמות וסכרים, אפשר לשבת על שפת תעלה ולטבול את הרגליים במים הזורמים.