אגדה אלתית קשישה מספרת על זוג שביקש לו מקום מפגש, רחוק מהעין וקרוב ללב. בני הזוג, שכחתי לציין, נשואים, כל אחד לבן זוג אחר. הבחור שהיה בעל רכב שטח זיהה את המקום האידיאלי בו יוכלו להתייחד בשקט, מבלי שאיש יפריע להם. נקודות המפגש בכביש היוצא מאילת מערבה, והמקום הנחבא היה מתחת לחור שבקיר. כדי לקצר לכם את הסיפור והמתח בני הזוג נתפסו על ידי אחד מבני זוגם והסיפור התפוצץ ברמה נמוכה. במקום לעשות מהומה, גירושים מכוערים ולהעשיר את מדורי הרכילות המקומיים, בני הזוג התחלפו בטקס צנוע, (אז עוד לא היו משפחות מטופלות בילדים), רק מעטים בעיר הדרומית הכירו את הסיפור. כיום החור שבקיר (יותר נכון במצוק) מוכר יותר, קשה להעלים מקום אחרי שתמונות שלו התפרסמה בעיתוני אופנה בעולם. ואל המקום המיוחד בהרי אילת פוסע טיולינו.
המסלול מתחיל בשביל סמוך להר הגרניט השחור הר שלמה, בערוצו הצפוני של נחל שלמה (מצפון לכביש 12), לצד השביל מתגמדות גבעות אבן חול בגוונים אדומים, סגול וצהוב. פה ושם בשממת המדבר הצרובה מתנשא לא חמדה עץ שיטה מאובק השולח קוציו המחודדים למדבר. תוסיפו לתמונה המקרית גם משפחת יעלים שלווה שמהלכת בלי מורא בערוץ הנחל. באחד העיקולים מתנשא מעל השביל עץ שיטה המקשט במראהו את החלק התחתון של המצוק הענק. בחלקו העליון (שני שליש עליון) של המצוק חור ענק. על הקיר משורטטות שכבות סלע עבודת מחשבת של הרוח וגשם, סביב החור הנפער הן מתעקלות ומובילות אליו. אגדה עתיקה, (קצת אכזרית), מספרת על מלך שחשק בעיני הטורקיז היפות של אחת האלות. זו האלה שחששה לעיניה, עקרה אחת מהן והחביאה אותה כאן, בקיר, בלב ההרים השוממים. האלה היפה, יצאה לנקום במלך חומד העיניים וחומד האלות והוא שילם בחייו על תשוקתו. אחרי שסיימה את מלאכת הנקם חזרה לכאן האלה, לקחת את העין והחזירה אותה למקומה בפניה היפות. ומה שנותר חור ענק במצוק.
אוסף הדימויים של הר שלמה, ליד אילת, חיוור לעומת המציאות המדהימה. מי שמגיע אל מעלה אילת, בכביש הישן ונחשף למראה, עוצר נשימה וראוי להקדיש דקות אחדות לשקט מול המראות הפראיים של הטבע. הר שלמה, הר גרניט ענק, רובץ כגוש משונן בין אחיו ההרים, בולט בצבעו השחור ונושא בגאווה כהה, (אולי רמז לצבעה עורה הכהה של מלכת שבא שביקרה את המלך שלמה). את שמו, הר שלמה, קיבל כאות הוכרה לשלמה המלך שההיסטוריה מספרת שהחל את השייט המסחרי ממפרץ אילת.
המקום חבוי לצידו של כביש 12, כביש היציאה המערבי מאילת. מעלה מפותל ותלול, כביש חדש יחסית שפולח כנחש שחור את הרי אילת. לפני שנים שסיני עוד היתה בידינו היה תואי שונה לכביש, זה היה כביש מפותל ומסוכן שירד מבקעת הירח לאילת. אז נקרא הכביש מעלה אילת וכלי רכב היו גונחים ולוהטים בעליה הקשה. המעלה הקשה והמפותל הכריע בזמנו את מנועי המשאיות הכבדות, אלה היו בדרכן לבניית שדה התעופה ב'בקעת הירח', (כיום השטח הוחזר למצריים במסגרת הסכם השלום). הדרך זו נסללה על תואי עתיק שנקרא 'דרך החוגגים', עולי הרגל המוסלמים עשו בה את דרכם מעקבה למכה. בצד כל סיבוב בכביש הצר והמפותל הוצבו חביות כבדות כדי למנוע מכלי רכב להתדרדר לתהום העמוקה. כיום הכביש הישן שנמצא בסמוך לחדש משמש שביל אתגרי לגי'פאים, רוכבי אופניים ומטיילים רגליים, הוא יורד, (או עולה), אל נופים פראיים ונוף משכר ואל המסתורים האפלים של הר ונחל שלמה. כלי רכב רגילים יכולים לרדת עד הסיבוב הראשון, שנקרא 'סיבוב המוות' להסתפק במראות המשכרים, מכאן להמשיך ברגל או לעלות חזרה לכביש 12 היורד לאילת. כדי להגיע לחור שבמצוק יש לרדת את כל הדרך עד לערוץ הנחל שם נמצא החור שבקיר.
הרי אילת המשוננים זכו בשמות של מלכי יהודה, חזקיהו, יואש, יהורם, אסא, רמת יותם, הר יהושפט ועוד, שלמה המלך זכה למראה הייחודי והבולט, מי שמגיע לנקודת התצפית בשעות אחה"צ מקבל בונוס מיוחד, באור השמש השוקעת מתגלות רצועות של צבע בהר הגרניט השחור. לפתע תוך רגעים ספורים בשעה שלקראת שקיעה יזהרו מולכם צבעי לבן, אדום, ירוק כהה ובהיר השזורים בהר ומגלים את סודם צבעם רק באור השמש השוקעת.
בכביש הישן היורד לנחל שלמה, הוצבה אנדרטה גדולה לזכרם של 24 הרוגי תאונת האוטובוס הקשה שהיתה כאן בשנת 2008. תיירים רוסיים, הגיעו משדה התעופה עובדה בדרכם לאילת. בגלל פזיזותו של נהג האוטובוס שהסיע אותם הדרדר האוטובוס לתהום בעומק של 60 מ' במורד היורד לסיבוב המוות. האנדרטה לזכרם עשויה מאבן המדבר. ממערב לאנדרטה, במדרון התלול אפשר לראות את מסלולו הקטלני של האוטובוס לתהום ואת שרידי גדר הבטיחות שלא יכלה לאוטובוס הדוהר.
איך מגיעים: נקודת ההתחלה (וההפתעה) על כביש 12, דרומה, (נ.צ. 388327/188577) במדרונת הר יהורם, בתחילת הירידות שילוט מזרחה להר ונחל שלמה, (סימון שביל אדום, מפת טיולים וסימון שבילים מס' 20). עליה לרחבה קטנה, אחריה מתחיל כביש משובש לרדת בתלילות. סיבוב המוות מקושט בחביות חלודות ומכאן אפשר להתחיל את מסלול ההליכה, או מסלול הרכיבה השביל מסומן ומסתיים על כביש 12. (כדאי לדאוג לרכב שיאסוף אתכם בסיום). אפשר להתחיל את המסלול בנ.צ. 387026/ 189197. על כביש 12 מדרום לכביש כניסה לנחל שלמה עליון. היתרון הגדול בדרך זו המראה המדהים של המצוק והחור שמתגלה בבת אחת. החיסרון, כל הדרך בעליה.
בסביבה 1- אם אתם בקצה נחל שלמה העליון ויש אתכם רכב שטח כדאי להמשיך ולרדת בערוץ הנחל עד לחיבור לכביש ההולך למעבר הגבול טאבה. זהו מסלול מתוייר אך עדין נשאר מקסים.
בסביבה 2 – בגלל רגישות האיזור בזמן האחרון חלים שינויים, לאן מותר ולאן אסור. הר יואש. כ-800 מ' מעל פני הים נקודת תצפית יפה על הרי אדום, תכול מפרץ אילת והרי הגרניט הכהים. הכניסה על כביש 12, דרומה מהר חיזקיהו. זהירות עם רכב פרטי נמוך. צריך לבדוק לפני העלייה.
(תודה לשמוליק תג'ר, איש אילת)