בימים אלה זו התמונה שמתגלה, בשדות המקיפים את מושב היוגב, בליבו של עמק יזרעאל נראה טרקטור עצל מערים חבילות חציר אחרונות, חבילות מסודרות אלה ממתינות למשאית שתוליך את החציר לרפתות בסביבה למאכל הפרות. ההמתנה למשאית זהו זמן המנוחה ואתנחתא לקפה של מפעיל הטרקטור. הטרקטור נשאר בשדה הגדול והוא פסע כמה צעדים משדה החיטה הקצור, לצילם של העצים ולמעיין הפועם להכין לו קפה בפינת החמד. וכך, הגעתי בשביל ההולך ממושב היוגב מזרחה, אל הפינה הקסומה שנקראת עין עדעד, רגע לפני שרתח הקפה.
במקום המוצל נראו כרבולתם הפרועה של צמחי הקנה נדו עם הרוח, כמו בדבקות בתפילה. האקליפטוס הענק שילח כמה עלי שלכת שצנחו וצפו על פני המים. צפרדע מדושנת השמיעה קרקור מאיים ונעלמה בקפיצה ראש במים הצלולים. כמה דגים זהובי סנפיר הסתערו בלהט על פירורי לחם שפיזר להם הטרקטוריסט. לרגע שררה מהומה קלה בפינת החמד, ההמולה הניסה מבין צמחי הקנה כמה סופיות שהסתתרו בין הקנים ומיהרו לעוף בפחד וציוץ זועם.
ככה זה, שהרוח מהלכת בריקוד פרוע וחולפת בשדות עמק יזרעאל, לפתע, הרוח נתקלת בכמה עצים חסונים שמקלקלים לה את המרחבים הפתוחים, ענן אבק קל עולה מהשבילים מתקדם אל פינת החמד ולמעיין הנובע. מי המעיין ששימשו כמקור מים לכפר התורכמני, 'עיד אל עוואדין' שנח על הגבעה מצפון למעיין. אמנם, מי המעיין הצלולים מליחים מעט ונובעים במשך כל השנה. המים הצוננים ומליחותם הנמוכה מאפשרת שימוש חקלאי ושימוש נרחב, אבל בעיקר היופי והשלווה מסביב.
ממזרח למושב היוגב, בלבו של עמק יזרעאל, שדות של אחר קציר ממלאים את האופק. בלב השדות אי של ירוק עם עצים מצלים, המעיין היפה תחום בבריכת אבן גדולה ובמים גדלים צמחי קנה רבים. סביב האגמון פזורים סלעים כשולחן ישיבה, המקום מוצל ומתאים להפוגה בטיול ולהכנת קפה. המים ממלאים את הבריכה. מבנה האבן שניצב בסמוך, בית המשאבה מעביר את המים למאגר גדול הנמצא ממזרח, מאחורי המעיין נסתר בין צמחי קנה.
ממול לפיסת היופי המוצלת, שביל מוליך מערבה אל תלולית בשטח, כאן חורבות הכפר עיד, כאמור, תושביו הגיעו מטורקמניסטן, במאה ה-12, הגברים היו ידועים כלוחמים נועזים, מאלפי סוסים ומגדלי סוסי קרב. סימן ההיכר שלהם היו רתמות הצמר הצבעוני שנשות השבט סרגו לסוסים. כמה כפרים של טורקמניסטנים היו באזור, רובם נדדו בשנת 1948 והתיישבו ליד ג'נין. בתקופה קדומה יותר היה בתל ישוב רומי וביזנטי קדום, תעלה ארוכה נמתחה מן המעיין אל הישוב. יש אומרים שהתגלה כאן פסיפס גדול. אנו לא מצאנו לו זכר.
ובינתיים הטרקטוריסט סיים להכין את הקפה הזמין אותי לכוס קפה רותח, יחד ישבנו בצל העצים, מול מרחבי השדות, הרי הכרמל, לגמנו קפה ובעיקר שתקנו, שלווה של הפסקת קפה.
איך מגיעים: מושב היוגב נמצא מצפון לצומת מגידו, הכניסה אליו מכביש 66. פונים צפונה לכביש ארוך הנכנס למושב, נוסעים עד סופו. בקצה הכביש פונים ימינה לדרך עפר, משמאל שדרת ברושים, נוסעים עם השביל כק"מ, השביל מתעקל שמאלה, קבוצת העצים ממול מסתירים את מעיין עדעד, (יש שילוט מסודר). השביל מתאים לכל רכב. מפת טיולים וסימון שבילים מס' 4, (נ.צ. 724172 / 221389 ). תוכנת 'עמוד ענן' amudanan.co.il. לחפש לפי היוגב.