עוד בשנת 1537, מדי חג פורים בחודש אדר היו עולים תלמידי חכמים לקברה של אסתר המלכה. בשירה וריקודים היו מתכנסים אצל קברה, קוראים במגילה ומעבירים לילה עליז עם אסתר. עוד בשנת 1215 סופר שאסתר המלכה ציוותה לבנה כורש, להעלותה את עצמותיה לאחר מותה לקבר בגליל העליון. איור שנדפס בשנת 1659, ומופיע באנציקלופדיה 'אריאל' מצוייר קברה של אסתר כריבוע אבן גדול, עליו מונחת אבן מסותת בדוגמת הכובע בו היו מתהדרות נשות הממלכה הפרסית. מסורת אחרת מרחיקה נדוד ומספרת שקברה האמיתי של אסתר המלכה נמצא בעיר חמדאן שבאירן. ובימינו, בשנת 1948 חודש המנהג לעלות לקברם המשותף, (המשוער), של מרדכי ואסתר. עד היום, בפורים, נוהגים להגיע לשם חסידים, לקרוא במגילה, לאכול לשתות ולהריע ברעשנים. מדורנו מקדים מעט את השמחה.
האמנם הצדקת, אסתר המלכה והחכם הידוע מרדכי היהודי קבורים כאן, מתחת לגל אבני הגליל. החוקרים משערים שכאן עמד מבנה גבוה, משך השנים קרס המבנה. במאה ה-12 מוזכר בספרים שהמקום קברה של אסתר המלכה, לגבי מרדכי היהודי לא ברור איך הצדיק מצטרף להיכל הקבורה, משערים שכאן היה קברו של התנא, פנחס בן יאיר. במהלך השנים התחלף שמו, ב"מרדכי בן יאיר" גיבור מגילת אסתר. ולכן בכתובים מהמאה ה-18מופיע המקום כקברם של מרדכי ואסתר. ואם תרצו הוכחה נוספת שלט חום על שפת הכביש לברעם מצביע בחץ על שביל היורד ליער האלונים ובקצה השביל מצוי קברם המשותף של השניים. לכן, מי אנחנו שנטיל ספק.
השביל מתחיל מכביש 899, צומת חירם לברעם, (שלט חום: קברם של אסתר ומרדכי מסמן את תחילתו). תחילה הדרך מתאימה גם לרכב פרטי. רחבת חניה קטנה וממנה נמתח שביל מסומן בשחור צפונה. מכאן כדאי להמשיך ברגל, ברכב שטח (אין מקום להסתובב) או אופניים. השביל יורד לצד חורש אלונים, כעשרים דקות הליכה אל מעבר בגדר ושלט מתכת צנוע מפנה אל קברם של מרדכי ואסתר בעומק חורש האלונים. שביל קסום חודר לעומק יער האלונים ומתפתל בין עצי אלון צפופים ובכל עיקול נדמה כאילו הגענו אל המקום. בצידי השביל שרועים סלעים מיוחדים בצורתם, עליהם, יד אלמונית סימנה בנקודות כחולות את הדרך לחלקת הקבר. ביער שולטת ממלכת הצללים, העצים הסבוכים אינם מתירים מעבר של קרני האור, אתם מהלכים באפלולית נעימה. עוד כעשרים דקות הליכה ומגיעים אל ערימה של אבני בזלת מסותתים, עליהם טבוע בבטון שלט צנוע: "קברם של מרדכי ואסתר".
אתם נמצאים באחד היערות היפים בצפון הארץ, יער ברעם, חובבי ההליכה יכולים ללכת בקטע של שביל ישראל שמתחיל צפונית לברעם על כביש 899, (לא רחוק חניון לזכרם של יצחק ולאה רבין), השביל יורד דרומה עובר ליער ברעם חולף ליד קברם של אסתר ומרדכי וממשיך בערוצו של נחל צבעון ונמתח עד שביל הפסגה בהר מירון. קטע של שביל קסום בשלל הפריחות. (אם תגיעו לשביל הפסגה בהר מירון שווה בעונה פוחת זו לטייל לאורכו). המסלול אינו סיבובי ומחייב לחזור לרכבים כך שאם יש רכב נוסף כדאי להשאיר אותו דרומה משם כ-300 מטר אחרי הכניסה לקיבוץ ברעם, בשולי דרך העפר.
איך מגיעים: על כביש 89, נהריה צפת, בצומת חירם, (ליד קיבוץ סאסא), פונים צפונה בכביש 899 לכיוון ברעם. מעט לפני ברעם פניה ימינה לדרך עפר. שילוט קבר מרדכי ואסתר. למיטיבי לכת מסלול המשך, בין האלונים, (סימון שביל שחור, מפת טיולים וסימון שבילים מס' 2). מכאן תוכלו להמשיך לרדת לנחל צבעון, להיצמד לסימון שביל ישראל ההולך צפונה ומזרחה, לאורכו של דרך נחל דישון. עד למפגש עם כביש 886, ליד הישוב עלמה.
בסביבה 1: שמורת נחל דישון. חובבי ההליכה מוזמנים לרדת דרומה לפי סימון 'שביל ישראל' (לבן, כחול, כתום), השמורה בקטע זה פחות מטויילת, פחות ג'יפים ואפשר ללכת בשלווה צמודים לנחל דישון. 'עין ערבות' הוא אחד המעיינות של נחל דישון, אפשר לראות את בריכת המעיין ועוד שלושה מעיינות תפגשו אחרי שתעברו על השביל מתחת לכביש, עין גרגר, עין פועה, עין חלב. נחל גוש חלב נפגש כאן עם ערוצו של הדישון. נכנסתם ליער ברעם בו אלונים עבותים, אחד מהיערות הטבעיים היחידים שנותרו בארץ, עם צמחיה סבוכה וחיות יער.
למיטיבי לכת מסלול המשך, בין האלונים, (סימון שביל שחור, מפת טיולים וסימון שבילים מס' 2). מכאן תוכלו להמשיך לרדת לנחל צבעון, להיצמד לסימון שביל ישראל ההולך צפונה ומזרחה, לאורכו של דרך נחל דישון. עד למפגש עם כביש 886, ליד הישוב עלמה.
בסביבה 2: גן לאומי ברעם, שרידי בתי כנסת המפואר כנראה מהמאה השישית לספירה. 04-6989301. הכניסה בתשלום. בסמוך מבנה הכנסייה של הכפר המרוני בירעם, אחריה שרידי בתי הכפר ההרוסים שתושבי הכפר נאבקים לחזור אליהם.