חירבת קייאפה. מסלול הליכה אל מקום בו מתפרץ הטבע במלוא יופיו, אולי בגלל מיעוט המטיילים
כך אנחנו יושבים על קצה הגבעה, משלימים נשימות אחרונות אחרי המאמץ של המעלה התלול. למרגלותינו הנוף המרגיע, ים ירוק שדות בגוונים בהירים, זוהרים שממלא את כל העמק, אל הירוק הבריא חודרת שלוחות של מטע זיתים שמסתיימת בעץ בודד. השלוחה נדמית כחץ שלוח ושביל בשולי השדות ומשרטט לעצמו את הנתיב בגווני זהב. רחוק יותר מדרום נמתח פס שחור בנוף, זהו כביש 375 (מצומת האלה מזרחה), עליו משייטות מכוניות ננסיות. ערוצו של נחל האלה נסתר מהעין בסבך של עצי שיטה מלבינה.
תמונות הנוף שנגלית (בעיקר בחורף) מרתקת ודקות ארוכות עומדים נפעמים מול הנוף. מסביב היופי פורח וגם הדמיון, בראש כבר מתגלגלים סיפורי התנ"ך, לרגע אנו נדמים כצופים במלחמתו של דוד בגוליית. מדרום לנו מתרומם לגובה של 431 מ' הר שוכה, עליו, (אני מניח), נאספו בני ישראל, חוששים ושקטים. ממערב, מתרומם לגובה של 349 מ' תל עזקה, עליו ומרקדים ומצווחים בקריאות עידוד פלישתים רבים. והדמיון ממשיך, מוליך אותנו אל עמק הפורה למטה, שם מתקדם הענק גוליית, צעדיו מרעידים את העמק וצחוקו לועג לדוד. ודוד, עדין נאה עיניים ומתולתל בלורית. את סופו של הסיפור התנ"כי אתם מכירים, הגבעה עליה אתם עומדים הייתה פעם ישוב יהודי, כנראה שגם כאן התרכזו בני ישראל נרעדים ונפחדים מהענק הפלישתי. ואחרי שגוליית שכב בעמק אני מניח שגם מגבעה זו עלו שאגות שמחה של בני ישראל, הגבעה נקראת חירבת קייאפה,
הארכיאולוגים מסבירים שכנראה זהו מבצר האלה הקדום. ארכיאולוגים מהאוניברסיטה העברית חשפו כאן חלקים מהמבצר וכאן נתגלה ממצא חשוב, שבר קנקן, עליו כיתוב עברי. החוקרים טוענים שזהו הטקסט העברי הקדום ביותר ונחשב כתגלית החשובה מאז חשיפה של מגילות ים המלח. חלק מהשערת החוקרים שהמקום היה עיר גבול בין ממלכת יהודה וגת הפלשתית, אתר ישראלי כנראה מתקופת דוד המלך.
מי שטיפס עד כאן ברגל מגיעה לו שעה של שלווה קסומה, בחורף ובאביב המקום בוער בפריחה אביבית, בצד המזרחי של הגבעה תגלו מדרון זרוע ברקפות, עוד מזרחה תגלו עוד ועוד רקפות. שני עצי שקד מבוישים נחים ליד בור מים גדול, הבור מתקופת שלטונם של הבריטים. ארשה של הגבעה 350 מ' כמעט כולה חפירה ארכיאולוגית, המקום היה מוקף בחומה, בה שני שערים, במרכז בורות מים, שדרה של רחוב קדום. חובבי הארכיאולוגיה יגלו כאן אתר כלבבם. תצפית נפלאה על כל האזור. קרני השמש נחות על הישוב המרוחק, זכריה, הגבעות מסביב זרועות בצללים כהים של עננים.
איך מגיעים:
חירבת קייאפה אינה מסומן במפה, (מפת טיולים וסימון שבילים מס' 9. נ.צ. 622668/ 195971), במפה מצויינת ח.קולד, חירבת קייאפה נמצאת ממערב. המקום במדרון צפונה מצומת האלה, (על כביש 38), כשלוש מאות מ' יש מצד ימין של הכביש שביל שמטפס עד חירבת קייאפה. שתי גבעות ממולכם, זו הגבעה המזרחית, בראשה רואים חפירה בהירה. רכבי שטח ואופניים יכולים להגיע מסביב, כ-200 מטר דרומית לצומת עזקה, מימין לכביש, סימון שביל ישראל תעלו איתו מזרחה כ-1.3 ק"מ, ממנו מתפצל שביל דרומה שמוליך למקום.
בסביבה 1: תל שוכה, ממול (על כביש 375 מצומת האלה מזרחה) עם פריחה מטורפת של פרחים (וגם של
מטיילים).
בסביבה 2: דרך נוף יפה בתוך שדות חיטה ישובים קטנים מאגרי מים. צומת גבעת ישעיהו (כביש 353) לכיוון מערב עד חיבור לצומת קוממיות וחיבור עם כביש 40. בחלק הראשון חוצים פארק בריטניה אחרי עגור, מימין נמצא החאן הקאמרי מבנה מרשים מהתקופה המוסלמית שמתקיימים בו בשבתות החורף קונצרט/מרק. 02-9915786 (בתשלום). קיבוץ גלאון ממול נחל גוברין, גשר מעל כביש 6, קיבוץ גת מסעדה מצויינת ויקב לה טרה פרומסה אוכל איטלקי, בשרים, הודי, יקב, 057-9441915. רצוי להזמין מקום.