סוף שבוע ארוך ביוון. קפיצה קטנה לאתונה, שמתקשטת לקראת חג המולד, סיור בשווקים, הרבה מוסיקה יוונית במועדונים ובטברנות, אוכל טוב, ונגיעה בנוף הקסום של הפלפונז. יוון למתחילים במחיר סביר
צלילי הבוזוקי התחברו עם החשיכה באולם, קרן אור מהססת נדדה מהתקרה נושקת ברכות על נגן הבוזוקי, הצליל לאט לאט נמוג וחשיכה סימה ושקט נח על האולם המלא מפה לפה, אף רחש לא נשמע מהקהל, כאילו הם שותפים לאותה מזימה של שמירת השקט. ואז נדלקה קרן האור חתכה את החשיכה ולאט לאט נדדה על הבמה, דילגה על נגן הבוזוקי ואחר נחל על יד נשית עטופה בכפפת תחרה ואצבעותיה חופשיות, היד נחה על מקלדת אקורדיון, האצבעות התחלו לנוע, האקורדיון נמתח, המפוח נלחץ וצליל ארוך ונוגה נשלח לאולם, היד הנשית ריחפה על הקלידים, לאט לאט גברה המוסיקה ואז הוארו פניה היפות של הנגנית שערה הארוך נע עם תנועות ראשה בקצב המוסיקה. המוסיקה המשיכה לזרום עתה הצטרף גם הבוזוקי שני עיגולי אור האירו את המסך השחור.
שתי דמויות פסעו לבמה, צלילי הבוזוקי דילגו בזריזות ונבלעו במחיאות הכפיים החזקות. עתה האולם היה מואר, קהל רב ישב צפוף צמוד לשולחנות קטנים, אור זרקורים ליווה לבמה אשה מבוגרת ועלם צעיר שניהם אוחזים ידיים, דימיטריה גאלני ומיכליס חג'יאני. לדמיטריה מלאו יותר משישים, גופה גדול, מעיל שחור וארוך מטשטש את הקווי הגוף הגדול, היא נעה בחוסר נוחות, משפילה מבט. הוא צעיר, באמצע שנות העשרים, פניו נאות מצויידות בחיוך נעים, ג'ינס צמוד לגופו, חולצה חומה, פרומת כפתורים חושפת את חזהו השרירי, תנועתו קלה, מרחפת, ידו מונפת ושולחת לקהל האוהב נשיקה באוויר. מחיאות הכפיים גוועו לאט, שניהם בקדמת הבמה הקטנה מוצפים באור הזרקורים, בפניה מתרככים קמטי הגיל ועיניה שולחות אור רך. הוא אוחז במיקרופון ושולח חיוך יפה אליה, בקולו העמוק לוחש לה שיר של אהבה. המילים (הלא מובנות לנו) ביוונית מתנפצות אל הקירות השחורים והאולם מתמלא בקריאות מעריצות צעירות ומבוגרות. היא, מרימה אליו את פניה הכבדים המיוסרים ואז קולה מתגנב בלחישה לאולם, רך, נעים ועוטף ואחר מתגבר ומרעיד, קולותיהם מתלכדים בדואט לאוהבים, היא, שולחת יד בתנועה רכה מלטפת את שערו השחור. הקהל כבר נמס, נכנס לאווירה ולפזמון מצטרפים בעצימת עיניים והנשים ממקומן מוסיפות תנועות ידיים מתפתלות של ריקוד יווני.
ההופעה מתקיימת במועדון האתונאי הוותיק 'זיקוס' שב'פלאקה', הופעות אחרונות לקראת סיום העונה, הזמרת היא דמיטריה גאלני, אחת מגדולות הזמר היווני ומצטרף אליה זמר צעיר מכרתים, כוכב עולה, חינני ומוכשר מיכליס חג‘יאני, הזמרים היוונים המפורסמים בהופעות ביוון מצרפים זמר צעיר לתמוך בו בתחילת דרכו. המועדון הוותיק סוגר שעריו לתקופת הקיץ. עתה יעברו אוהבי המוסיקה לטברנות קטנות שפתוחות לאוויר הים, עם הופעות אמנים וארוחה יוונית משובחת.
באתונה כ-32,000- מועדונים, בהם מתנגנת מוסיקה יוונית, הזמרים החשובים של יוון נוהגים להופיע כאן בין אוקטובר עד סמוך לחג הפסחא, באפריל. אחר כך חלקם עוזבים להופעות בחו"ל או עוברים לטברנות קטנות או סתם נהנים מחופשה בבתי הקיץ שלהם באיים הקסומים.
אתונה, בדרך כלל 'מסטלבטת' להנאתה תושביה על חופי הים התיכון. פינוק עצל של בטלנות בכל פינה. על העיר האפורה והצפופה נחה צינה מעורפלת בענן רך. כמעט מכל מקום נראה מתנשא ה'אקרופוליס' מרום גובהו (156 מ'), בראשו ה'פרתנון' עשוי שייש שבוהק בלובן גם בערפיח שנח על העיר. עוד גבעה בולטת ה'ליקאוויטוס' (270 מ'), פירושה 'גבעת הזאבים' לזכר הזאבים שהיו כאן בתקופה הקדומה. בשעות הלילה נעטפות שתי הגבעות בתאורה מיוחדת והן נראות מכל פינות העיר.
סוחרי שוק הבשר הישן ברובע 'אומוניה' עדין נוברים בבשר החי בסכינים גדולות. חלוקיהם הלבנים מוכתמים בכתמי דם, המראה שמחריד את התיירים עומד להשתנות בלחץ השוק האירופאי, מראות חלקי הבשר החשופים עומד להיעלם. צמוד אליו שוק הדגים, בתוך מבנה אפלולי נע קהל הקונים בצפיפות, על הדוכנים מונחים יצורים צבעוני. בליבו של השוק מסעדה נסתרת שבעיקר פוקדים אותה אנשי השוק, מסעדה צפופנ אך משובחת טעימת שירימפסים ובירה. רחוב אחד מערבה שוק הירקות, צבעוני יותר, לצד ירקות המסודרים, גם מהלך מוכר ה׳תמרהינדי׳ (משקה תמרים טעים), חנות ענקית לדיסקים 'איגרם' ממש מול השוק. איזור מונסטיראקי, סינטאגמה וה‘פלאקה', ברחובות הצרים טברנות קטנות, עם אוכל מקומי שמתחיל כמובן בסלט יווני טוב וצלילי מוסיקה יוונית. בשישי ושבת השווקים פועלים, ביום ראשון מתקיים שוק מוזר של תערובת עתיקות ודברים שלא חלמתם עליהם סביב רח' ארמו'.
חיי הלילה מתחילים לקראת עשר וחצי, כל אתונאי שמכבד את עצמו יוצא לבלות, הרחובות שנרגעו מעט מהפקקים מתמלאים שוב במכוניות צופרות שמובילות למועדונים טברנות. היווני הממוצע חי את הרגע, העתיד פחות מדאיג אותו. יש כסף מיד יוצאים לבלות, באותם רגעי חסד שהוא נהנה אינו חס על כספו, בנדיבות יוונית חמה הוא מזמין בקבוק ויסקי לשולחן מרוחק רק שידעו שהכסף (כרגע) מצוי בכיסו. במועדונים היוקרתיים ינסה ל'התברג' לשולחנות הקדמיים ויזמין במקום 'אוזו' המסורתי וויסקי יקר, חי הרגע שלו חולפים מהר עם סיום ההופעה בטברנה הוא נשאר לא פעם ללא כסף. לקראת אחת עשרה הזדחלנו במהומה הלילית בתוך נחיל ארוך של מכוניות למופע הגדול של אתונה. אלכיסטיס פרוטופסלטי אחת מגדולות הזמר היווני (כמעט בת חמישים), על הבמה מקפצת כנערה צעירה. כשהיא שרה את 'סגפו' אפילו אנחנו הצטרפנו לשירה בעצבות. איתה מופיע אדיאניס רמוס, מתון יותר, רומנטיקן שלצליל קולו נמסות נשות אתונה ונשפכות לפניו. אנו עטופים בקהל יווני חם, הצפיפות כמעט אכזרית, כל ס״מ כדרך הפזלים דוחקים את הקהל שממש לא מזיז לו, הקהל מכיר את השירים ומצטרף בשירה אדירה לזמרים, הבמה מוצפת בורדים וציפורנים שנזרקו לבמה מהקהל. עם שתיית ה'ויסקי' וה'וודקה' וכמובן ה׳אוזו׳ האווריה מתחממת, לקראת ארבע לפנות בוקר הקהל כבר על רגליו, חלק מהנשים כבר מחוללות בחושניות על השולחנות, פרוטופסלטי ורמוס והלהקה לא התעייפו לשניה מזיעים ומתמסרים באהבה לקהל שמחזיר אהבה.
עם קרני האור הראשונות חוזרים הפקקים לרחובות העיר, בלייני סוף השבוע במועדונים חוזרים לביתם, שם ימצאו מנוחה עד לשעות הצהרים. אבל אתונה היא אחרת, פניה האמיתיים של יוון רגועים יותר. טבולים בסיפורי היסטוריים מימי יוון העתיקה דרך השלטון הביזנטי בתורכי הווניציאני ובתקופה מאוחרת יותר הגרמנים, הסיום במלחמת אזרחים קשה שהתחוללה בין היוונים ב1944-1949 וגרמה להרס רב.
כדי ללגום מעט מיוון האחרת יצאנו לסיור בפלפונז, האזור הדרומי בחצאי האי הבלקני. הפ-לו-פו-ני-סוס (כך קוראים היוונים למקום) נקרע מהיבשת במאה ה-19 על ידי חפירת תעלת 'קורינתוס'. הקשר בין היבשת וחבל הארץ נעשה על ידי גשר. האזור כאן כפרי ומיוחד, הרים גבוהים שפסגותיהם לבנות מהשלג, עמקים פוריים עטופים במטעי זיתים, תפוזים, גפנים ונשירים, אתרים מימי יוון העתיקה ערים ביזנטיות מבצרים ששולטים על פתחי נמלים, שפע כפרים קטנים שנחים על חופי ים מקסימים. האלים במיתולוגיה היוונית מצאו את הפלפונז כמקום משחק ומחבוא כשנטשו לפרקים את ה'אולימפוס'. אנחנו יוצאים לטעימה מהירה ואחרת, בדרך כלל נדרש לטיול כאן לפחות שבוע של טיול וגם אז לא תגיעו לכל מקום.
העיר הראשונה שפקדנו 'נאפפליו', אחת הערים היפות במפרץ הארגולי וביוון בכלל, שימשה כנמל חשוב והייתה לבירתה של יוון לתקפה קצרה. נאפפליו מצטיינת ברחובות קטנים ויפים סביב מרכז העיר, שמובילים לכיכר הגדולה. מלמעלה נחה צילה המאיים של המצודה החסונה 'פאלאמידי' שבנויה על צוק סלע בגובה של 216 מ' נחה על צוק סלע בגובה של 216 מ'. ממרכז העיר מוליכות ממרכז העיר 960 מדרגות ועוד כמאה בתוך המבצר. המצודה זו נבנתה על ידי הווניצייאנים שהספיקו להנות ממנה שנה בלבד עד שכבשו אותה מידיהם בסערה התורכים. מכאן נשקף נוף מדהים של העיר, המפרץ ולשון הסלע של חצי האי. כדאי לטפס את המדרגות בניחותא עם הפסקות רבות ולגימות של מים וכך להגיע עם נשימה. מעט בתי מלון וחדרי אירוח במקום היפה, הבולט בניהם 'נאפפליו פלאס' שחדריו בנויים על המצוק התלול וממנו נשקף נוף מרהיב. מסעדות מצוינות יש בסימטאות הציוריות ובכיכר העיר. את הקינוח אפשר לערוך בבית הקפה הרבים שפזורים לאורך הטיילת על הים.
עוד מקום ראוי ’אפידרוס', שנמצאת במרחק של 30 ק"מ מזרחית לנאפפליו, עיירה יפה ומפורסמת ביוון העתיקה. הסופר הנרי מילר הזכיר אותה באחד מספריו כ"פתוחה חשופה ומוקדשת לרוח, שופעת שמחה וחגיגיות", תצפית מהמהמת עליה אפשר לעשות מבית קפה שנמצא על הכביש הראשי, ארוחת דגים זולה (יחסית) ומשובחת בטברנה סמוך לנמל הקטן.
10:30 בכיכר: כל יום בשעה 10:30 נפגשים בכיכר ׳סינטגמה׳ לטיול מודרך בעברית. טיול קליל ובסגנון מיוחד באתרי התרבות, האמנות והקלאסיקה האתונאית. 3 – 4 שעות של חוויה ייחודית בנתיבי העבר וההווה, מלווים בסיפורי פולקלור ומיתולוגיה, בעיר שהיתה לערש תרבות המערב.
זהו טיול רגלי וחוויתי הכולל את עולמם של פילוסופים, הליכה בגן קסום, ביקור בשכונה ייחודית ולא מוכרת, וכמובן בראש ובראשונה – כל אתרי התרבות המרכזיים של העיר.
להזמנת הטיול www.greektrip.co.il. המדריך: אמנון גופר.