האם דן בן יעקב קבור באשתאול על הדרך לצומת שמשון ולבית שמש? אולי באניאס ואולי ממזרח להר תבור. מסע בעקבות ציון קברו של דן בנו של יעקב אחד משנים עשר השבטים…
הדעות חלוקות על מקום קבורותו של דן בן יעקב, האם באשתאול על הדרך לצומת שמשון ולבית שמש? מקורות מעולי הרגל יש הקובעים שמקום מנוחתו דווקא בבאניאס, עולי רגל אחרים דווקא מצביעים קברו סמוך לאשתאול, ועולי רגל אחרים מצביעים על מבנה אבן מבודד בעל כיפה בטון לבנה שניצב בלב שדות החיטה לאחר קציר, ממזרח להר תבור, על רמת כוכב שברמות יששכר.
דן, השביעי מבין שנים עשר השבטים נולד בשנת קצ״ב לאביו יעקב בן יצחק (בן אברהם אבינו), ולאמו בלהה שפחתה של רחל אמנו אשר נישאה ליעקב לבקשת רחל. רחל היא זו שבחרה את שמו, דן. ״רחל דנני אלקים גם שמע בקולי ויתן לי בן על כן קראה שמו דן״ (ספר בראשית ל״ו).
כך או כך יש היום שני ציוני קבר למקום קבורתו האגדה העממית מספרת: יום אחד (בשנות השמונים של המאה הקודמת) הילכו שני אברכים ביער למרגלות קברו של שמשון הגיבור ואביו מנוח, הילכו ושיננו פסוקים, לפתע מולם הגיע טרקטור גדול והוא נושא בכפו אבן מרובעת גדולה, האברכים הסקרנים שאלו את מפעיל הטרקטור לאן פניו ומה זו האבן הגדולה, מפעיל הטרקטור כך ממשיכה האגדה חמד לצון עם שני האברכים הניח בזהירות את האבן הגדולה ואמר להם: ״כאן ציון קברו של דן, השביעי מבין שנים עשר השבטים״ האברכים הנדהמים מהקדושה נישקו את האבן ומיהרו להפיץ את הבשורה בין החסידים. כיום כל מי שנוסע בכביש בין צומת נחשון לשמשון מגלה מימין בדרך התנחלו גדולה עם מבנים ומגרש חניה ועשרות ולעיתים מאות חרדים ממלאים את המקום ״הקדוש״ לטעמם.
וכך נותר עוד מקום אחד ובו ציון מקום קבורתו של דן כאמור ממזרח להר תבור, כמחצית השעה בדרך ההולכים. רמות יששכר בימים אלה זוהרת בזהב, שדות החיטה הענקיים כבר עברו את הקומביין שהשאיר אחריו שורות שורות של קני חיטה לאחר שברר את הגרעינים, השורות האלה ממתינות בטקטור שיגיע ויערום אותם לחבילות קציר שיאוכסנו כמזון לבהמות בימי הקיץ.
ציון הקבר מבנה אבן יפה, שנטוע בלב השדות, מוקף שבכה גדולה של צמחי צבר, במקום נביעת מים קטנה שהגישה אליהם קצת בעייתית אך המים זורמים ומחייבים את הנכנסים את מבנה הקבר לקפץ מעט מעל המים הזורמים. המקום מוזכר אצל אשתורי פרחי (נולד במחצית השניה של המאה ה-13, חוקר ארץ ישראל והילכותיה עלה לארץ ישראל מברצלונה שבספרד והשתקע בבית שאן). המבנה סמוך לנחל דנה, אחד מיובלי נחל תבור. המבנה בולט מבין משוכות הצבר עם כיפה גדולה, שביל קטן מהלך אליו ומים זורמים קוטעים אותו. כמה מדרגות יורדות אל המבנה, ועל המשקופים תבליטים שחלקם נלקח מכאן למוזיאונים בסביבה. בתוך המבנה הנקי יש לציין גוש מאבני גזית ועליה כיפת בטון כחולה. שורות שלטים מאזכרת את התורמים הרבים שעזרו ועוזרים לתחזק את המקום. יש אומרים שהמקום הוא חלק מכבר ד׳אן הנזכר בתלמוד באיזור בית שאן. כך או כך המקום יפה וראוי לביקור. ובימים אלה של קציר חיטים זה בדיוק המקום לראות את הזהב המנצנץ בשדות מקני החיטה שנקצרו.
איך מגיעים: הדרך הטובה ביותר לפתוח את תוכנת ׳עמוד ענן׳ נ.צ. 724336/ 244848, דרך אחת מתאימה לרכבי שטח ביציאה הדרומית של קיבוץ גזית שביל כחול שמוליך לדרום מערב עד למפגש עם שביל שחור שיורד דרומה. נוסעים עד למפגש עם ציר הנפט ופונים מזרחה ונוסעים כשלושה ק״מ עד שרואים את המבנה המיוחד שנמצא בשוליים הדרומיים של שמורת נחל תבור. (אגב שלטים גדולים שהציבה רשות הטבע והגנים שמזהירים מפני כניסה לשמורה בגלל חשש למחלה שתעבור לצבאים). דרך נוספת: מכביש 90 צומת כוכב הירדן, כביש העולה לגן לאומי ׳כוכב הירדן׳ לפני שמגיעים לכוכב הירדן, אחרי סימון שביל ירוק הירידה לנחל תבור. בחיבור הכביש עם השביל המוליך מערבה לציר הנפט כ-5 ק״מ של נסיעה, יתכן והשער יהיה ליד הכניסה לנחל תבור.