מפעם לפעם והאמת יותר מפעם לפעם רעייתי מחליטה לשפץ את הבית הקטן והנאה שלנו. אני נרדף מפינה לפינה מגן ככול יכולתי על הספרים שאספתי במשך השנים. במהלך ההתגוננות אני מגלה כמה ספרי מסעות שכמעט שכחתי מהם. בואו למסע מילים
לקראת השיפוצים מופיעים בעלי מקצוע שונים המזיזים אותי ממקומי הנוח ומתחילים לבצע כל מיני תיקונים, (הכרחיים, כך אומרת אשתי). לפתע קם לו ארון חדש, קיר נקרע מהיסודות מלווה באבק ורעש. שטיח חדש בצבעי ארגמן דהוי נוחת בסלון ישרות מקזחסטן. המקרר תופח הרבה מעבר ליכולת הקיבול שקבע היצרן ובכל פתיחה דלת המקרר מתרסקים כמה מהם אל רצפת המטבח. חדר אחד בבית ננעל למחסן של ציוד למסירה/ השלכה מה שנכנס לתוכו כבר לא חוזר אל הבית. ובתוך ההמולה – אני, נרדף מפינה לפינה, מחפש מעט שקט מרעש השואב, ממי השטיפה המציפים כל חדר והלמות הפטישים משך השנים נעשו ניסיונות כושלים של בנות הבית לשתף אותי בהפיכת מקום מגורינו לחף מגרגר אבק, השנים לימדו אותן להסתפק במועט ולנתב אותי למשהו הקרוב לליבי. וכך, אני מופקד לנער את האבק, והעיקר, למיין ולזרוק כמה ממאות הספרים שגרים אצלנו קבוע. אני עובר על הספרים בשקדנות, בוחן, קורא וצולל לתוכם ולעיתים שוכח את תפקידי המקורי. מעביר עליהם ביד אוהבת מטלית להרחיק את האבק אבל את תפקיד הסלקטור האכזרי קשה לי לבצע. הנפש נקרעת על כל ספר שאני צריך לוותר ובאחת אני הופך לסניגור לספרים המיועדים לגירוש. במהלך הניקון פגשתי המון ספרי מסע, אלה ממלאים את המדפים וקוראים אלי לצאת להרפתקאות חדשות/ ישנות. רוב הספרים ישנים, מרוטי כריכה, "אוזן חמור" מקשטת את פינות הדפים בהם עצר הקורא הממהר. אספתי חלק זעיר מהכבודה אל שולחני כדי להוציאם מהמדף לרגע של אור, אשמח לצלול אתכם לרפרוף מהיר בכמה מהם ולקראת יום הכיפורים, אוביל אתכם במשעולי הכורסא, בצד מנורה הקטנה לקריאת סיפורי מסע. תזכורת לכמה מספרי מסע שאהבתי.
מסעות דארל בעולם
ספריו הנפלאים של ג'ראלד דארל כובשים אותי בכל קריאה, עושר הדימויים, המפגש עם בעלי החיים, נופים קסומים גורם לי להרגיש שאני מטייל עם דארל יד ביד במקומות רחוקים בעולם. בלשונו השנונה הוא מדלג בין גייזרים מתפרצים, ברבורים שחורים, ציפור שרוקדת עם מקור עקום והתעללות בחברים של אחיו. ספרו המפורסם ביותר 'משפחתי וחיות אחרות' שראה אור בשנת 1956 מספר על הרפתקאותיו כילד סקרן באי קורפו שביוון. ספר זה הפך את הזאולוג הבריטי לסופר נערץ, מאז כתב 37 ספרים, רובם תורגמו לעברית. בספר אחר 'שתיים על העץ' (ספריית מעריב 1992), יוצא החוקר/ סופר לראות מה שקורה בניו זילנד ובאוסטרליה. עוד כמה ספרים עתיקים דרים יחד בספריה שלי , ביניהם "היער השיכור" שיצא בשנת 1963 במסגרת ספריה לעם (עם עובד). הספר עוסק במרחבי הפאמפה של ארגנטינה, אל דארל מצטרף מאייר הבית, ראלף תומסון. ספר נוסף "חברברי הסוואנה" משנת 1962 (הוצאת עם עובד) נודדים עם הסופר לקמרון וסיפוריו על ציידים, עכברים דואים, צפרדעים שעירות למדי ועוד יצורים רבים.
מסעות ביאטריס בארץ הקודש
אחד הספרים שמחזיר אותי באהבה לנופי הארץ בתחילת המאה ה-20. מסעה ההזוי של ציירת פרחי התנ"ך, ביאטריס לארץ ישראל, צעירה נוצריה, אנגליה, הגיעה לכאן בשנת 1906, חיפשה בארץ השסועה מרגוע לנפשה האוהבת במשבר יחסיה המורכב עם ואנסה, (אחותה של ורג'ינה וולף). בדרכה היא פוגשת ערבים ויהודים, ביפו בירושלים ובשכם ועוברת גם הרפתקאות קשות. הסופר אהרון מגד מטיב לתאר בספר את התקופה, את האנשים הגרים בארץ זו ואת נפשה השבורה של הציירת. חלק מהספר מוקדש למפגש מרגש עם אהרון אהרונסון ואחותו שרה בזכרון יעקב. למסעו של אהרונסון לראש פינה והגולן בחיפוש אחר אם החיטה הצטרפה הציירת. בסיור הזה לא גילה את אם החיטה אך גילה את ה'שושן הצחור' (חבצלת השרון משיר השירים). דודאים מן הארץ הקדושה, אהרון מגד, (הוצאת עם עובד).
מסעות רוברטס ומחברת הסקיצות
אחד הספרים שאני מגניב בו מבט הרבה פעמים במשך השנה משקף את נופי הארץ במאה ה-19, ציורי האקוורל וההדפסים של הנופים אותם אני משווה לתמונות של ימינו, אוסף ענק של למעלה מ-2000 הדפסים חלקם נכרך והודפס בספר המספר על הציירים והציורים. אחד הטובים והחשובים בציירי ארץ ישראל, דיויד רוברטס, צייר סקוטי/ בריטי שהגיע לארץ רק פעם אחת. בזכות כישרונו המיוחד להכין סקיצות מהירות ומדוייקות יוכל היה לחצות את הארץ, להקדיש זמן קצר לציור בו הוא היה מסמן את כיוון האור, שחזר ללונדון לסטודיו שלו הכין את הציורים להדפסי אבן, שמונה שנים טרחו אמני ההדפס הרדינג ולואי האג להכנת הסדרה. עד היום הציורים מפארים בתים רבים בארץ ובעולם. וכך עם ספר האלבום אני שוקע למראות הנפלאים של המאה ה-19, כנסיית הקבר, מראות טבריה, יפו, עכו, מצדה, סנטה קטרינה בסיני ועוד רבים. (צייריה וציוריה של ארץ ישראל, במאה התשע עשרה. יהושע בן אריה, הוצאת יד יצחק בן צבי- ידיעות אחרונות)
ועוד כמה מסעות בקיצור
יהודה זיו – תרמיל צד על אתרים ושבילים במבט שני, מאחורי השמות והמקומות בארץ (הוצאת כתר 1988). מרי אליזה רוג'רס – חיי יום יום בארץ ישראל. תיירת (1855) שרכבה על סוס לאורכה של הארץ ורשמה יומן מסע בארץ, מדוייק ומסודר עם תחריטים נפלאים של מראות הארץ. (משרד הבטחון ההוצאה לאור 1984). שמואל כץ – ירושלים עסקי קודש כרגיל (טקסט יהודה האזרחי). שמוליק כץ משתעשע עם ירושלים באיורים מושחזים עם המון הומור. (מסדה 1973). עופר רגב – טיול קטן בעיר גדולה. ספר חובה למטייל העירוני המציע 14 מסלולים עירוניים בתל אביב יפו (משרד הבטחון והמועצה לשימור אתרים 1999). שחר ארזי – בעקבות אהבה אבודה. לטייל בירושלים עם ש"י עגנון ולהתבונן בעיר דרך מילותיו של הסופר זוכה פרס נובל, שלושה מסעות עם סיפורים ציטוטים ומפות וגם סיפורי הנשמה. (ידיעות אחרונות ספרי חמד 2004). ועוד ספר שהוקדש לחלוץ הטיול והמחקר של הארץ, זאב וילנאי אסופה של מאמרים וטיולים של מיטב הכותבים להגיעו לגבורות של וילנאי. (ספר זאב וילנאי הוצאת אריאל). קצר המקום מלהכיל עוד רבים. קריאה נעימה.
ועוד כמה ספרי טיולים ומסעות:
מסע חיפושים/ אייל חלפון. מסע עם חברים באמצע החיים לאורך שביל ישראל. לפני גיל חמישים יצא למסע רגלי, במאי קולנוע ותסריטאי מוערך שעבר את המסלול של גבר באמצע החיים. לדבר על החיים, על הגיל, על הילדים ועל גברים ועל נשים. הוצאת אחוזת בית, 88 שקל.
להתאהב בארץ מחדש/ ערן ודוד גל-אור. 100 מסלולים לטיול משפחות עם ילדים מתובלים בסיפורים בישולים בטבע. חמישה כרכים אגודים באוגדן יפה. הוצאת מסלולים, 276 שקל.
יום אחד גם אתם תצאו לדרך (סיפורי מסע בקראוון) – חדוה וינר יורם אדלר. אחרי השנים של עבודה וגידול משפחה יצאו להגשים את חלומם, לצאת לטיול עם הבית נגרר מאחור, מסע של שלוש שנים בקראוון על פני אוסטרליה ואירופה. הוצאת צבעונים, 84 שקל.
בנתיבות השפלה והרי יהודה/ עורך אייל דודסון סיפורה של ארץ התנ"ך השפלה והרי יהודה, אחד עשרה מסלולים, לפני כל מסלול הקדמה ומפת המסלול והסברים נרחבים היסטוריים. את המסלולים כתבו מדריכים וחוקרים. הוצאת יד יצחק בן צבי (אין מחיר).
יום בעיר/ יובל בן עמי (צילום: אלון סיגוי). 50 הרפתקאות עירוניות, איך מבלים יום אחד בעיר, לאן הולכים וגם מה אוכלים. חמישים מסלולים אורבניים בעשרות דרכים בארץ. הוצאת מפה, 119 שקל.